Албания 2017: Lindita и „World”

Изпълнител:
Певицата, която ще представи Албания тази година се казва Линдита Халими (Lindita Halimi). Тя е на 28 години и е родена в град Витина, Косово. Певицата става известна след победата си в местен фестивал. Нейната кариера включва 7 сингъла, участия в различни фестове и предавания, като например „American Idol” и „Albanian Idol”, тя също така е и текстописец. Линдита е пяла на 10 различни езика, като от тях владее албански, английски, испански, немски и хърватски. Певицата прави два опита да представи Албания на конкурса Евровизия, един за 2015-та година (като заема 3-то място), и един за 2017-та година, когато печели албанската селекция „Festivali i Këngës 55“ през декември месец, 2016-та година.

Песен:
Песента, с която Албания ще се представи тази година в Киев се казва „Botë“, печели селекцията на Албания с първоначалната си версия, която е на албански език. Не след дълго на бял свят се появи и версията, която Линдита ще изпее на конкурса, нейното име е „World”, като текста вече е на аглийски език. В песента става дума за това, че човек трябва да приеме себе си, какъвто е и за разпространението на любов към всички.

Интересно:
В интервю певицата казва „Аз истински обичам тази песен и съм много щастлива, че публиката изпита същите чувства към нея“. Тя също споделя, че ще опита да задържи високите стандарти, които Албания винаги е имала в конкурса.
Линдита е тази, която пише текста на английската версия на песента, с която Албания се представи през 2016-та година на Евровизия.

Албания на Евровизия:
Албания до момента е взимала 13 участия в Евровизия, като се е класирала на финал 7 пъти. Най-добрата позиция, която страната е заемала някога в конкурса е 5-то място (през 2012-та година).

Ето и мнението на част от екипа на Еurovision-Bulgaria.com за Албания тази година:

Валентин Дурчев: За мен това е една много силна песен, в която Линдита вкарва изключително много емоция и чувство. Много харесвам и двете версии и смятам, че Албания има големи шансове да се класира на финал.

Мадлен Тютелян: Участието на Албания тази година е интересно, но на албански език песента ми се струваше по-силна, по-драматична и по-пленителна. Албания има навика да преработва песните си преди Евровизия и според мен за пореден път сгреши при избора на нова версия. Въпреки това, в зависимост от живото изпълнение, Линдита има шанс да изпъкне в Киев и да се класира на финал.

Яни Алексиев: Албания не е сред фаворитите ми, но в сравевние с миналата година, мисля че тазгодишната им песен ще бъде по-успешна. Песента е съвременна, звучи добре и има доста силни части.

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *