Евровизия 2022: Малко статистика и много числа

Евровизия 2022 вече е в историята. Има своя победител, има своите нови фенове. А вече гледа и към бъдещето и своето 67-мо издание през 2023. Но преди това Българският независим сайт за Евровизия представя на вниманието ви една статистика и много числа – числата, създадени от изпълнителите, които всички ние видяхме на сцената в Торино!

40 държави изпратиха своите представители в Италия. От тях соловите изпълнители бяха 26 – 15 жени и 11 мъже. Групите и колаборациите бяха 13; имаше само един дует – този на домакините в лицето на Махмуд и Бланко.

Тази година станахме свидетели на крайности във възрастта на артистите. Имаше много представители, които нямаха дори 20 години. Имаше и доста, които бяха над 40.

Бланко, който заедно с Махмуд представи Италия е на 19 години. Всички членове на словенската група LPS са тийнейджъри: Filip Vidušin и Gašper Hlupič са на по 18 години, Mark Semeja и Žiga Žvižej са на по 19.  Zala Velenšek е най-младият участник тази година със своите 17 години. Представителите на Австрия Lumix и Пиа Мария са съответно на 20 и 18. Mathilde „Siggy“ Savery от Дания също е под 20-годишна възраст.

Вече утвърдените изпълнители по нищо не отстъпиха на своите по-млади колеги. Valeriu от Молдова е на 43. Неговите колеги Mihai Gîncu и Sveatoslav Staruș са на по 47, Roman Iagupov е на 48, а Victor Dandeș на 49. Братята Vasile и Vitalie Advahov са на 44 и 45 години.

Във финландската група The Rasmus имаше трима артисти на по 42 – Eero Heinonen, Aki Hakala и Lauri Ylönen. Sigríður Eyþórsdóttir от Исландия е на 40, Констракта от Сърбия на 43. Рони Ромеро, който представи България с Intelligent Music Project е на 40 години, а друг член на групата, Стоян Янкулов, е на 55.

Много от представителите на дадени държави не са родени в нейните предели. Те са:

Акиле Лауро, който представи Сан Марино е роден във Верона, Италия. Андромахи (Кипър) е родена в Зиген, Германия. Ирландската певица Брук е родена в Bellaghy, Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство. Охман от Полша е родом от Мелроуз, САЩ. Чанел (Испания) е от Хавана, Куба. Аманда, която представи Гърция е родена в норвежкия град Tennfjord.

Изпълнители от няколко групи не са родени в държавата, под чийто флаг излязоха на сцената в Торино. Casper Hatlestad от чешката група We Are Domi е от Норвегия. Ida Bergkvist от Reddi е родена в Швеция. Рони Ромеро (България) е родом от Сантяго, Чили. Според слуховете един от грузинските представители е от Армения, но както и при Норвегия, самоличността на представителите не е обществено достояние.

27 държави решиха да заложат на национални селекции, докато 13 избраха своите представители чрез вътрешен избор на националните телевизии.

И тази година повечето делегации заложиха на песни, изцяло на английски език. Точният брой е 23. На повече от един език бяха 10 песни, а 7 песни бяха на различен от английския.

Литва, Словения, Украйна, Нидерландия, Исландия и Италия излязоха с песни на собствените си езици (страните с официален английски са включени в по-горната категория). През 2022 за първи път нито една страна не изпрати песен на френски. Дори Франция пя на бретонски диалект. Също за първи път имахме и текст на латински, представен ни от сръбската представителка Констракта.

На сцената в Торино видяхме и някои стари познайници на евровизионната аудитория. Изпълнители участвали и преди на конкурса са:

Стоян Янкулов от България, който заедно с Елица Тодорова представи страната два пъти през 2007 и 2013. Молдовската група Zdob și Zdub също се е явявала 2 пъти на Евровизия – през 2005 и 2011, и двата пъти с по две години преди Стоян Янкулов.
Махмуд от Италия взе второто място на конкурса в Тел Авив през 2019. Игор Диденчук представи Украйна през 2021, а тази година грабна и трофея. Ihan Haydar от датската Reddi е била част от сценичната група на Солуна Самей през 2012 в Баку.

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *