Начало > Eurovision Choir of the Year > Евровизия: Хор на годината 2019 ще се проведе в Гьотеборг

Евровизия: Хор на годината 2019 ще се проведе в Гьотеборг

 

По-рано днес Европейския съюз за радио и телевизия официално потвърди, че Евровизия: Хор на годината 2019 ще се проведе в шведския град Гьотеборг. Датата на финала е 3 август.

Първото издание на конкурса се проведе миналата година в Рига, Латвия и в него участваха общо 9 страни. Организаторите на следващото издание посочват, че в него участие ще вземат между 10 и 12 държави, като бройката от 12 е и максилно допустимата за този етап на конкурса. Но ако все пак повече от 12 страни изявят желание за участие, то референтна група ще избере кои от тях да се представят на финала.

Участващите хорове трябва да бъдат избрани чрез определен вид селекция и да бъдат базирани в държавите, които представят поне 6 месеца преди финала на конкурса. Всеки хор може да включва между 4 и 45 хориста, които задължително да пеят акапелно.

Към момента само две държави са заявили официално участието си за 2019, но за сметка на това една от тях – Румъния, вече избра своите представители. Уелс пък започна селекционния си процес.

Важно е да се отбележи, че въпреки че ще бъде домакин, Швеция все още не е потвърдила дали ще участва в конкурса. Няма и информация за участието на България.

Миналогодишното издание на Евровизия: Хор на годината беше спечелено от словенския хор Carmen Manet.

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.