Начало > Грузия > Грузия: Iriao на Евровизия 2018

Грузия: Iriao на Евровизия 2018

Няколко часа преди Европа да посрещне новата 2018-та година Грузия обяви групата Iriao за свой представител на Евровизия 2018. Новината е изключително изненадваща, тъй като се очакваше страната  отново да проведе национален финал.

Давид Малазония създава групата през 2013-та година, но отдавна пише песни за изпълнители от Грузия и Германия. Той е и един от първите композитори в родината си, които съчатавт грузински фолклор с джаз музика. Останалите членове на групата са Нузгар Кавтарадзе (народни инструменти), Леван Абшилава (ударни), Шалва Гелеква (бас) и вокалистите Джордж Абашидзе, Михеил Джавахишвили и Бидзина Мургулия. Най-вероятно обаче зрителите пред телевизионните екрани няма да видят поне един от тях, защото по правило на сцената на Евровизия могат да присъстват едновременно само шестима души.

Изборът на Iriao може би е вдъхновен от победата на Салвадор Собрал, чийто стил е сходен с този на грузинската група. Това не и първият път, в който Грузия ще бъде представена от джаз група- през 2014-та година The Shin изпълниха “Three Minutes to Earth” и завършиха на последно място в своя полуфинал. Друг път, когато страната е избирала представителя си чрез вътрешна селекция, е през 2016-та. Тогава песента на Ника Кочаров и Young Georgian Lolitaz бе избрана чрез публично гласуване, но все още няма яснота дали ще бъде така и с тази на Iriao.

От дебюта си през 2007-ма година насам Грузия е участвала 10 пъти в конкурса Евровизия. Последно страната беше представена от Тамара Гачечиладзе, която остана 11-та в своя полуфинал. Предстои да разберем дали Iriao ще успеят да подобрят този резултат и да донесат осмо участие в Големия Финал на своята държава.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.