Начало > Исландия > Исландия: Ari Ólafsson на Евровизия 2018

Исландия: Ari Ólafsson на Евровизия 2018

На живо от най-северната столица на света – Рейкявик, беше обявен представителя на Исландия на Евровизия 2018. Това стана посредством двайсет и петото издание на фестивала Söngvakeppnin. До участие на финала бяха допуснати шест песни, селектирани чрез два полуфинала.

Големият победител и представител на Исландия в Лисабон стана Ari Ólafsson с песента „Our Choice“.

Неотразимата Свала взе участие в антракта на шоуто изпявайки красива акустична версия на „Paper“ на исландски език. Емели де Форест също се включи със своята нова песен, но и хита си „Only Teardrops“. Шоуто откри Робин Бенгстън с песента си „I Can’t Go On“. Емели и Робин бяха част и от журито.

Гласуването беше разделено на две части. В първата част своите гласове дадоха зрителите и интернационалното жури, което включваше и български представител в лицето на Йоана Левиева-Сойер. Във втората част – Суперфиналът, достигнаха двамата изпълнители, събрали най-много точки от предишния кръг. Победителят тук беше решен изцяло със зрителско гласуване.

Тази година ще бъде трийсет и първото участие на Исландия на Евровизия, а най-доброто си класиране страната е постигнала през 1999 и 2009 – второ място. Миналата година в Киев Свала не успя да премине на финал, оставяйки на 15-то място в първия полуфинал, което беше и трето подред некласиране на островната държава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.