Начало > Евровизия 2017 Участници > Македония 2017: Jana Burčeska и „Dance Alone“

Македония 2017: Jana Burčeska и „Dance Alone“

Изпълнител:

Яна Бурческа дебютира на голямата сцена за пръв път през 2011г., в първия и единствен сезон на Македонски Айдъл, където остава на пето място. След участието си в риалити формата Яна получава наградата „Златна калинка“ за Дебютант на годината. Певицата се занимава и с благотворителна дейност – от 2011г. насам тя има ролята на UNICEF посланник; подкрепя инициативи за толерантност и съвместно съществуване. Яна е участвала в над 66 събития, свързани с подобни каузи,  в това число и благотворителни концерти, организирани от Македонския Червен Кръст.

Яна е участвала в Скопие фест, един от най-големите фестивали в Македония. Яна е участвала три пъти – през 2012, 2013 и 2015г. Макар и преди Скопие фест да е бил националната селекция на страната за Евровизия, нито едно от изданията, в които Яна е участвала не е важало това правило.

През 2014г. Яна Бурческа участва в Дните на македонската музика заедно с Македонския филхармоничен оркестър. Яна е партнирала с редица успели изпълнители от страната си като Мики Секуловски и група Мизар. Моментът в кариерата си, в който тя счита, че е порастнала като артист е когато е започнала да има съвместни участия с група Offbeatz.

На 21 ноември 2016г. става ясно, че Яна ще представя страната си на Евровизия в Киев. Певицата споделя, че оттогава насетне винаги на лицето й грее усмивка.

Песен:

“Dance Alone” e дело на Йоаким Першон, Алекс Омар, Флоренс А. и Боби-Леон Миланов (Борислав Миланов).  Изборът е чрез вътрешна селекция от над 200 подадени песни.  Видеоклипът е по идея на Сергей Железко. Режисьорът споделя, че целта е била зрителят да възприеме клипа като един кратък филм с история.

Интересно:

  • Освен в музиката, Яна има талант и в писането и публичната реч.
  • Яна се счита за изненадващо добър рапър.
  • След едно от изпълненията на певицата в Македонски Айдъл, Калиопи, която е част от журито, решава да подари на Яна обиците си, които е носила същата вечер.
  • Възрастната жена в клипа на “Dance Alone” всъщност не е Яна, а Рогнеда Дренкова, която е от България. Макар и да не е професионална актриса, тя е била избрана да участва във видеоклипа на песента заради голямата прилика между нея и Яна.
  • Освен общи композитори (Борислав Миланов и Йоаким Першон), Яна Бурческа и Поли Генова споделят и един и същ хореограф – Амбра Сучи ще отговаря за сценичното представяне на “Dance Alone”.
  • Борислав Миланов и Йоаким Першон стоят зад сръбското и българското участие тази година, заедно с това на Македония. И трите са част от втория полуфинал.

 

Македония в Песенния конкурс Евровизия:

Македония дебютира на Евровизия през 1998г. с песента „Не зори, зоро“ на Владо Яневски. Страната има общо 16 участия в конкурса, като е била на финал 8 пъти. Най-успешният македонски представител е Елена Ристеска с песента „Нинанаjна“, която завършва дванадесета в Атина през 2006г. Най-много пъти страната е представяна от Каролина Гочева (2002, 2007) и Калиопи Букле (2012, 2016), всяка от които е участвала по два пъти. Всъщност Македония се е опитала да дебютира в конкурса още през 1996г., но не е успяла да премине през преквалификационния рунд. Интересно е, че избраната песен от страната тогава е била „Само ти“ на Калиопи.

Мнения на екипа на Еurovision-Bulgaria.com:

Валентин Дурчев: Много харесвам песента на Македония тази година. Макар и доста комерсиална, песента има много заразителен ритъм и приятно настроение. Не съм сигурен колко добре ще се справи Яна на живото изпълнение в Киев, но Македония има почти сигурно място на финала.

Яни Алексиев: Песента на Македония не е от най-силните тази година. Мен лично не ме впечатлява много в сравнение с миналогодишната им песен, смятам че тази трудно би се класирала за финал.

Мадлен Тютелян: Приятно изненадана съм от македонското участие тази година, макар и песента да не ми е една от любимите. Видеоклипът е един от най-интересните тази година. Въпреки че Македония е високо във фен класациите не смятам, че финалът им е гарантиран все още, всичко зависи от сценичното представяне и от самата Яна.

 

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.