Словения 2017: Omar Naber и „On My Way“

Изпълнител:
За тези, които следят Евровизия от по-дълго, Омар е един стар познайник. Роденият в Любляна изпълнител ще участва в конкурса за втори път тази година, след като преди 12 години го видяхме на Евровизия 2005 (тогава песента му „Stop“ не достигна Големия финал). Омар прави много турнета в Словения между 2006-та и 2007-ма година и има три издадени досега албума. Той има и многобройни участия в национални селекции, като печели 2 от 5 пъти тази на Словения, а през 2016-та опитва да представи и Швейцария.

Песен:
Тазгодишната песен на Омар се казва “On My Way“ и е изцяло на английски език. Въпреки че не победи в гласуването на публиката, журито на Словения я оцени най-високо и не даде шанс на подгласниците от BQL. “On My Way“ може най-добре да се опише като мелодично поп/поп-рок парче. Може да я чуете тук:

 

 

Интересно: 
Бащата на Омар е от Йордания, а майка му от Словения. Свири на бас китара, китара и пиано. Въпреки че се занимава с музика от едва 3-годишен, той работи и една година по специалността си- зъботехник. По една, евентуално щастлива, случайност и вторият път, когато оучаства в Евровизия, отново ще бъде в украинската столица Киев.

Словения на Евровизия:
Страната дебютира в конкурса през 1993-та година. Оттогава насам Словения не участва само два пъти- през 1994-та и 2000-та, като събира общо 22 участия. Най-добрите резултати за държавата са две седми места- на Даря Свайгер през 1995-та и това на Нуша Деренда, 2001-ва. Друг резлутат сред първите десет носи и Таня Рибич през 1997-ма. Словения остава в полуфиналите 9 пъти, но ги преодолява през 2007-ма, 2011-та, 2014-та и 2015-та. Миналата година също не беше успешна за тях в това отношение, тъй като песента на Мануела „Blue and Red“ не беше достатъчно високо оценена в Стокхолм.

Мнения на част от екипа на сайта:

Цвета Чавдарова: Това е още едно разочарование от Словения за мен. След 2015-та те слизат все по-надолу в моята класация. Разочарована съм и че имаше много по-добри участници в селекцията им (BQL биха били наистина по-сериозен конкурент, но уви!). Трябва да призная обаче, че Омар има добри изпълнения на живо, но не мисля, че това ще бъде достатъчно да прескочи своя полуфинал през май в Киев.

Валентин Дручев: Словения определено не е сред фаворитите ми, дори е в дъното на класацията ми. Песента, сама по себе си, не е лоша, но не събужда никакви емоции в мен и това е причината тя да е неутрална за мен. Със сигурност няма да се класира на финал.

 

 

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *