Начало > Анализи > Ще участва ли Македония на Евровизия 2018?

Ще участва ли Македония на Евровизия 2018?

Македонските медии твърдят, че Европейският съюз за радио и телевизия е наложил допълнителни санкции на МРТ (Македонска Радио Телевизија) поради неизплатени финансови задължения. Към момента националната телевизия на Република Македония няма възможност да използва услугите на ЕСРТ относно излъчването на редица спортни събития и новини. Така и достъпът до информация за конкурса Евровизия, както и участие в него, също остават блокирани за нашите съседи.

Ще видим ли името на Македония сред участващите страни?

Съдейки по позицията на ЕСРТ, Македония няма да участва в Евровизия 2018. Въпреки сегашната ситуация обаче все още има надежда за МРТ, в случай че телевизията успее да изплати дължимите суми. Страната все пак ще се състезава в Детската Евровизия 2017, която ще се проведе този месец в Тбилиси, Грузия.

Напомняме, че крайният срок за потвърждаване на участие в конкурса беше 15-ти септември, а до 10-ти октомври всяка държава имаше възможност да се оттегли, без да заплаща допълнителна такса. Окончателният списък с участващите страни ще бъде представен на по-късен етап.

Екипът на Eurovision-Bulgaria.com се надява, че МРТ ще намери начин за решаване на финансовите проблеми и че ще можем да се насладим на един участник повече през месец май.

Македония на Евровизия

Страната дебютира на голямата европейска сцена през 1998-ма година, но нито един от нейните представители не е успявал да достигне класиране сред първите десет. Най-добрият ѝ резултат остава дванадесетото място на Елена Ристеска през 2006-та година в Атина. За изданието на конкурса Евровизия в Киев тази година Македония заложи на Яна Бурческа. За съжаление тя беше поредният македонски изпълнител от пет години насам, за когото бариерата на полуфиналите се оказва непреодолима.

 

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.