Начало > Тел Авив 2019 > Тази вечер: Швеция избира за Тел Авив

Тази вечер: Швеция избира за Тел Авив

Тази вечер Швеция ще излъчи своя представител за Тел Авив. Шоуто започва в 21ч. и ще може да го проследите на живо тук. Както всяка година, селекцията на страната е една от най-гледаните и обсъжданите за сезона. 28 песни бяха избрани да участват и след четири полуфинала и Втори шанс, следните дванадесет се класираха за големия финал:

1. Jon Henrik Fjällgren „Norrsken (Goeksegh)“

Йон Хенрик е роден в Колумбия, но впоследствие бива осиновен и заживява в Северна Швеция. Изпълнител е йойк пеене, характерно за племето Саами. Йон Хенрик също така е победител на риалити формати като „Швеция търси талант“ и „Let’s dance“. Включва се в Мелодифестивален за трети път, след като завършва в топ 2 през 2015 и 2017г.

2. Lisa Ajax „Torn“

Победителката на Айдъл 2014 също се завръща за своето трето участие във фестивала след „My Heart Wants me Dead“ (2016) и „I Don’t give A“ (2017). Преди изявите си в Мелодифестивален артистката се е включвала и детската национална селекция през 2012г.

3. Mohombi „Hello“

Родом от ДР Конго, Мохомби се мести да живее в Швеция, когато е на 13 години. Заедно с един от братята си създават дуета „Авалон“ и участват в Мелодифестивален 2005 с многоезична песен (изпълнена на френски, английски и лингала). Впрочем, Мохомби владее цели 6 езика – суахили, шведски, английски, испански, френски и лингала.

4. Lina Hedlund „Victorious“

Лина е ветеран на конкурса, тъй като за нея настоящото участие е шесто – включвала се е през 2002 в дует със сестра си , 2003 като соло изпълнители и през 2009, 2010 и 2014 като част от групата Алкасар. Освен певица, Лина е също така водеща и актриса.

5. Bishara „On My Own“

Младият Бишара е едва на 16 години. Самият той започва да се занимава с пеене преди по-малко от година, когато учителят му по музика го моли да пее в училищния стол и впослествие изпълнението се качва онлайн. Скоро след това мениджърът му го открива и преди 2 месеца Бишара издаде първия си сингъл.

6. Anna Bergendahl „Ashes to Ashes“

Анна ни е позната от Евровизия 2010, когато представя Швеция в конкурса с „This Is My Life“. До днес тя е единственият шведски изпълнител, който не успява да се класира на финал.

7. Nano „Chasing Rivers“

Нано Омар също е завръщащо се лице в конкурса – през 2017 бе подгласник на Робин Бенгсон и любимец на зрителите. В момента се опитва да се съсредоточи над музикалната си кариера и семейството си – той има четири деца.

8. Hanna Ferm & LIAMOO „Hold You“

Талантливият дует се състои от Хана Ферм и Лиамоо – и двамата са алумни и финалисти на шоуто Айдъл. Хана завършва втора през 2018, а Лиамоо е победител на изданието от 2016г. Освен това за Лиамоо това е второ участие в Мелодифестивален след включването му миналата година с „Last breath“.

9. Malou Prytz „I Do Me“

Преди два дена навършила 16 години, Малу е най-младата участничка тази година. Въпреки това, тя успя да се класира директно на финал.

10. John Lundvik „Too Late for Love“

Джон Лундвик е сочен за фаворит да бъде следващият представител на Швеция. Той е участвал в националната селекция и преди – миналата година завърши на трето място с „My turn“ и впоследствие бе избран за OGAE Second Chance Contest от ОГАЕ Швеция.

Без значение от резултатите, Джон вече има важна роля за Евровизия 2019 – той е един от композиторите на песента на Великобритания, „It’s bigger than us“, изпята от Майкъл Райс.

11. Wiktoria „Not with Me“

Виктория също ще направи трети опит да представи страната си в конкурса. През 2016 и 2017 тя бе сред фаворитите на зрителите, но не успя да получи значителна подкрепа от журитата. Съвсем скоро ще издаде своя дебютен албум. По време на репетициите се усещаше, че има лек проблем с гласа си, но успя да докаже, че не е нищо, с което да не може да се справи.

12. Arvingarna „I Do“

Групата се завръща за своето пето участие в Мелодифестивален. Самите те са представителите на Швеция в Евровизия 1993 с песента „Elouise“, като завършват на 7-мо място на конкурса в Дъблин.

Нова система за гласуване

От 2011г. насам крайният резултат се определя от комбинация между зрителски вот (чрез приложение или обаждане) и международно жури. До миналата година точките от зрителският вот се изчисляваха според броя гласове, но както можете да си припомните тук, за това издание на фестивала има лека промяна. Гласуването на зрителите се дели на 8 части – 7 възрастови групи според регистрираните хора в приложението заедно с телефонното гласуване, което е има роля на отделна група.

Поради новите 8 деления на зрителския вот, тази година ще видим 8 международни журита, вместо 11-те от предните издания. Осемте страни с представители са: Португалия, Франция, Великобритания, Финландия, Австралия, Австрия, Кипър и Израел.

Нашият екип се срещна с Кристер Бьоркман, продуцент на Мелодифестивален и лице, което постоянно се свърза с Евровизия в и извън Швеция. Ето и неговият коментар относно някои въпроси, които имаме към новото гласуване:

Откъси от всички песни по ред на изпълнение можете да чуете тук:

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.