Украйна се отказа от участие в Евровизия 2019

След разразилите се скандали около участието на Украйна на Евровизия 2019 стана ясно, че страната няма да излъчи свой представител за конкурса в Тел Авив.

Както е известно, певицата MARUV беше избрана да представи родината си в Израел, като на националния финал успя да събере максимален бал точки от публиката и второ място в гласовете на журито. Още по време на шоуто се разбра, че изборът на MARUV ще доведе до нещо голямо, като предположенията варираха от победа на песенния конкурс до дисквалификация на страната. Днес стана ясно именно втория вариант – Украйна ще пропусне 64-тото издание на Евровизия 2019.

Припомняме, че по време на финала в събота вечер всички участници бяха заставени да отговарят на политически въпроси, подхвърлени от журито и водещия. Всеки от финалистите обаче успя да запази хладнокръвие и отговаряше, въпреки че политиката не би трябвало да има нищо общо с естеството на Евровизия, а именно изключително песенен конкурс. Темата за Крим беше намесена нееднократно.

Победителката MARUV беше подложена и на натиск от правителството да отмени всичките си концерти в Русия, като наричаше страната „врагът“. Клаузи в договора й гласяха, че едва ли не украинската телевизия би могла да налага цензура върху MARUV, както и практически да определя къде и кога да изнася концерти и какво да говори, което е нарушение върху правата на човека и свободното слово.

Никой от останалите финалисти не пожела да подпише същия този договор със същите клаузи, което доведе до още една причина за оттеглянето на Украйна – никой не желае да пее под нейния флаг в Израел.

В крайна сметка Европейския съюз за радио и телевизия се намеси и така Украйна ще пропусне тазгодишното издание на Евровизия в Тел Авив. Очаква се страната да понесе сурови глоби и санкции.

Песента, която MARUV трябваше да изпълни на Евровизия:

1 Comment

  1. […] от националния финал или ще потърси друго решение. Напомняме, че през 2019 г. след полемиката, предизвикана от […]

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *