Украйна спечели Евровизия 2022

Евровизия 2022 се проведе в Торино, Италия. В конкруса взеха участие 40 страни, сред които и България, която бе представена от Intelligent Music Project и тяхната песен „Intention“. За жалост не се класирахме на финал, а останахме едва на 16-то място в полуфинала, макар и получените максимален брой точки от зрителите на Албания.

Във финалното шоу видяхме 25 страни, които се опитаха да спечелят трофея, а победителят се оказа Украйна, както много хора предполагаха. Журито ги класира на 4-то място, а зрителите категорично ги издигнаха на върха. Българските 12 точки също отидоха именно при тях, както и тези на още 27 държави.

Останалата част от резултатите може да видите тук:

Сред любопитните факти тази година са високите класирания на Великобритания и Испания, които през последните години категорично не се бяха представяли като толкова големи фаворити. Шведският проект отново се класира високо, а съседите ни от Сърбия успяха да се преборят за място в челната петица. Домакините останаха 6-ти, а топ 10 бе допълнен с красивите балади на Гърция и Португалия, както и забавното настроение, с което ни заредиха от Молдова и Норвегия.

Поради военните конфлити на територията на страната-победител, все още не е ясно къде ще се проведе конкурсът през 2023 година, тъй като не е сигурно, че Украйна ще има възможност да бъде домакин. Към момента няколко страни са изявили желание да поемат организацията – Великобритания, Испания, Швеция и Италия.

Какви са вашите предположения за предстоящата евровизионна година и доволни ли сте от тазгодишния победител?

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *