195 милиона зрители в цял свят са гледали Евровизия 2014

TH11

Зрителите на Евровизия стават все повече и все по-млади

Повече от 196 милиона зрители в 41 държави са гледали 59-тото издание на конкурса за песен Евровизия, който се проведе в Копенхаген и беше спечелен от Кончита Вурст от Австрия с песента „Rise Like A Phoenix„. От Европейския съюз за радио и телевизия съобщиха, че това е увеличение на аудиторията с близо 10 процента от миналата година, когато зрителите бяха 180 милиона.

Анализът на зрителската аудитория е базиран на общия брой на зрителите, които са проследили двата полуфинала и големия финал на Евровизия 2014 за поне една минута. Традиционно, гласуването, което определя победителя в края на финала, е най-гледания сегмент от програмата.

Големият финал на Евровизия 2014 достигна рейтинг от 37,3%, което е два пъти повече от средния рейтинг за прайм тайм програма. В страната домакин Дания рейтинговите резултатите достигат 89%  В Холандия зрителския рейтинг е 65%, в Австрия е 53%, а във Великобритания – 45%.

Зрителският интерес на младите зрители в активна възраст на големия финал достига рейтинг от 41.6%, което е с два процента повече от миналата година.

„Тези числа показват, че конкурса Евровизия е „жив“ в Европа и това, че зрителите стават все по-млади. Това е изключително важно за дългосрочния успех на конкурса и е важно за участниците.“, заяви Йон Ола Сан, изпълнителният продуцент на песенния конкурс .

60-тото издания на конкурса Евровизия ще се проведе в Австрия през май 2015. Градът домакин и залата, където ще се проведе събитието, предстои да бъдат избрани и обявени в летните месеци от австрийската телевизия ORF.

Екипът, който ще се заеме с огранизирането на събитието вече беше посочен от ORF. Той включва:

  • Едгар Бьом, шеф на редакция „Забавни програми“ в ORF, ще бъде изпълнителен продуцент на Евровизия 2015  и ще представя телевизията домакин в Европейския съюз за радио и телевизия.
  • Щефан Захнер ще бъде продуцент на ТВ продукцията.
  • Мартин Зеренски ще бъде правен консултант на организаторите.
  • Щефан Льобер ще е  линеен продуцент.
  • Клаудио Бартоли ще бъде технически мениджър. През 2008 той заема същата позиция и в организацията на Олимпийските игри в Пекин.
  • Роман Хорчек ще отговаря за връзките с медиите  на Евровизия 2015.

Все още предстои да бъде избран мениджър на събитието, който да отговаря за логистиката и сигурността.

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *