Австралия си осигури още 5 години участие в Евровизия

Австралийската телевизия SBS публикува днес съобщение, в което става ясно, че е договорила участието на страната в песенния конкурс поне до 2023 година. Досега, всяка година, то винаги е било с покана от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). Сега за първи път се гарантира участието на страната за следващите пет години.

През май месец Австралия ще отбележи петото си участие на Евровизия, като най-доброто им представяне, е от 2016 година, когато Дами Им завоюва почетното второ място с песента „Sound of Silence“.

Относно сделката с EBU ръководителят на SBS, Джош Мартин, казва:

„SBS е домът на Евровизия в Австралия в продължение на 35 години и ние сме развълнувани от поканата да станем по-постоянен член на семейството на Евровизия. Ще продължим да демонстрираме невероятния талант и разнообразие на Австралия за стотици милиони хора в Европа и по света. Песенният конкурс подчертава силата на музиката, която събира хората – дори и от противоположните страни на земното кълбо. Благодарим, Европа!“

От австралийската телевизия посочват, че през 2018 година Евровизия е била гледана от над 2.9 милиона австралийци.

Тази година Австралия за първи път избра своя представител чрез национална селекция. В нея се надпреварваха десет песни, а правото да представи страната на голямата сцена получи Kate Miller-Heidke с песента „Zero Gravity“.

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *