EBU гласува за пълноправно членство на Косово през декември?

В продължение на десетилетие държавната телевизия на Косово, RTK, се опитва да стане пълноправен член на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). След Общо събрание на EBU в столицата на Албания, Тирана, от RTK съобщават, че членството на Косово в съюза ще бъде гласувано през декември тази година. Това, на практика, би означавало, че балканската държава ще има възможност да направи своя дебют в песенния конкурс Евровизия 2019.

В същото време, от друг чуждестранен фен-сайт на Евровизия вече се свързаха с EBU, откъдето са отговорили следното:

„Понастоящем RTK не отговаря на критериите за пълноправно членство в Европейския съюз за радио и телевизия, но от Общото събрание на EBU в Тирана (29 юни), бе постигнато съгласие за продължаване на конструктивни дискусии относно бъдещи възможности за по-тясно сътрудничество.“

Дали това „по-тясно сътрудничество“ означава, че има възможност да видим Косово в Евровизия дори и без пълноправно членство от EBU? И дали вотът през декември наистина ще се състои? За момента можем само да гадаем.

 

Пътят на Косово към Евровизия

 

RTK изявяват силно желание да вземат участие в Евровизия и дори излъчват конкурса през последните години. Въпреки, че досега Косово не е било допускано в песенната надпревара, държавата е участвала в друга продукция на EBU. През 2011 година от националната им телевизия изпращат свой представител в конкурса за млади танцьори – Eurovision Young Dancers.

Много държави, чиито национални телевизии са членове на EBU, не признават Косово като независима държава, включително и Израел, където ще се проведе Евровизия догодина. Това обаче ще бъде без значение ако балканската държава получи одобрение от EBU.

Ако Косово наистина дебютира в Евровизия през 2019 година, ще станем свидетели на първата страна от Европа, която ще дебютира в конкурса от десет години насам. За последен път това беше Сан Марино през 2008 година.

 

Източник: ESCXTRA.com

 

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *