Евровизия 2019 в Тел Авив?

Шансовете на Тел Авив да бъде избран за домакин на Евровизия догодина се увеличават. На фона на нестихващите противоречия конкурсът да се проведе в Йерусалим, главен служител от Министерството на финансите на Израел е заявил пред израелския новинарски сайт Haaretz, че конкурсът най-вероятно ще се проведе в новия Pavilion 2 към Панаирния център за изложения в Тел Авив. Основната причина за това е, че към момента това е единственото място, което отговаря на изискванията за провеждането на конкурса.

 

Панаирният център за изложения в Тел Авив – най-вероятното място за провеждане на конкурса

 

Панаирният център се състои от няколко части (павилиона). Pavilion 2, който е спряган за мястото, където ще се проведе Евровизия 2019, е най-новият. Изграден е през 2015 г. и разполага с площ от 50,000 кв. м. Височината на съоръжението достига 20 метра, което го прави идеално за конструкцията на големи сцени.

В сайта на Панаирния център за изложения, Pavilion 2 е описан като „умно и гъвкаво пространство, единствено по рода си в Близкия изток, което буквално позволява всяка мечта да се сбъдне“.

Единственият недостатък на съоръжението е, че капацитетът му е до 10,000 души. Това е наполовина на местата в Altice Arena в Лисабон. Дали и как ще бъде увеличен броят на местата все още не е ясно.

 

Ще кандидатства ли Йерусалим за домакин?

 

Новинарският сайт Haaretz съобщава, че в момента Израелската национална телевизия (KAN) е в преговори с правителството, относно предстоящото домакинстване. Очаква се събитието да струва между 60 и 80 млн. шекела (13 – 19 млн. евро).

В момента се обсъждат също датите за репетициите и мястото, където ще бъде издигната фен зоната, още позната като Eurovision Village.

По-рано този месец се проведоха и няколко срещи между представители на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) и такива на телевизия KAN.

Според Haaretz, Йерусалим са решили да не изпращат кандидатурата си за домакин на Евровизия. Причината била в липсата на място за провеждате. Едно от спряганите места е Pais Arena, но хокейният отбор, който я стопанисва, отказва да се премести заради песенния конкурс. Другата опция е стадион Teddy, който обаче се нуждае от покрив, за да покрие изискванията на Европейския съюз за радио и телевизия.

Кметът на Йерусалим, Нир Баркат, наскоро подаде своята оставка, което също добавя много въпросителни дали изобщо градът ще успее да подаде своята кандидатура навреме, подчертава въпросният служител от Министерството на финансите на Израел.

Стадионът в Хайфа има същия проблем като Йерусалим, защото не е изцяло покрит. Песенният конкурс на Евровизия съвпада и с футболния сезон в Израел, което също би създало проблем, от гледна точка на провеждането на конкурса на някой от стадионите в страната.

В следващите седмици се очаква да научим официално кои са кандидатурите на градовете, желаещи да домакинстват Евровизия 2019. Финалното решение за града домакин се очаква да бъде взето през месец септември.

 

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *