Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Българското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision Party ще се проведе за втора поредна година в София на 9., 11. и 13  май. Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на три благотворителни украински организации – Мати Украйна, Інсайт и United24.

В програмата на събитието са включени тематични музикални вечери, в които феновете на Евровизия ще могат да проследят на живо двата полуфинала и големия финал на Евровизия 2023, както и клубно афтър парти с хитове от конкурса и специален концерт след финала на 13. май, в който ще се включат звезди от Евровизия, български и украински изпълнители.

Подобни събития, които са част от календара на Евровизия, се провеждат ежегодно в Нидерландия, Испания, Великобритания, Израел и Полша, а за втора поредна година и в България, въпреки че страната ни не излъчи представител на конкурса в Ливърпул.

Домакин на Sofia Eurovision Party ще бъде популярното пространството за събития The Steps, които организират събитието с продуцентската компания Entiendo, стоящи зад най-големите български успехи на Евровизия. Sofia Eurovision Party 2023 се реализира с подкрепата на посолството на Великобритания в България и Британския Съвет, които за пореден път демонстрират своята съпричастност към важни социални и политически каузи. Тази година партньорите се обединяват, за да отпразнуват заедно богатството на украинската култура и многообразието в изкуството и обществото, както и да подкрепят борбата на украинския народ срещу руската агресия.

Посланикът на Великобритания в България д-р Роб Диксън каза: „Евровизия 2023г. ще бъде изключителен празник на украинската култура и демонстрация на европейската солидарност. Тазгодишният слоган „Обединени от музиката“ отразява невероятната сила на музиката да обединява общностите. През последната година украинският народ демонстрира своята сила отново и отново. Звънкият химн на песента победител за 2022 г. „Stefania“ е мощен символ на тази устойчивост.“

„Разнообразието от културни идентичности в Европа винаги е било в сърцето на Евровизия. Обединеното кралство има честта да бъде домакин на тазгодишната Евровизия от името на Украйна. Щастливи сме да подкрепим и Sofia Eurovision Party, което ще събере хората, за да отпразнуваме Евровизия и да демонстрираме нашата солидарност с Украйна.”, допълва д-р Роб Диксън.

На 9. и 11. май от 22:00 часа в Тhe Steps ще се излъчат на живо двата полуфинала на Евровизия 2023. Вратите отварят час по-рано с вход свободен, но с препоръчително дарение за каузите в подкрепа на Украйна – Мати Украйна, Інсайт и United24.

На 13. май организаторите на Sofia Eurovision Party са подготвили гледане на живо на големия финал на Евровизия 2023 и афтър парти с артисти от конкурса. Вратите за събитието отварят в 21:30 часа, а шоуто започва в 22:00 часа. Билети за събитието на 13. май ще могат да бъдат закупени на място в The Steps на ул. Братя Миладинови 12 на цена от 25 лева или да се резервират на телефона за контакт – 0889 882 050.

Тази година Евровизия 2023 ще се проведе в Ливърпул, Великобритания oт името на Украйна. Това решение бе взето от Европейския съвет за радио и телевизия поради продължаващите военни действия на територията на Украйна, която спечели конкурса през 2022 година. 67-ото издание на „Евровизия“ ще бъде реализирано от британската телевизия BBC в партньорство с украинската телевизия NTU.

 

Повече за конкурса Евровизия:

·       Изданието на Европейския песенен конкурс през 2022г. достигна глобална телевизионна аудитория от 161 милиона души на 34 пазара.

·       Би Би Си ще излъчи шоуто в Обединеното кралство като официален домакин на Евровизия 2023.

·       Украйна спечели конкурса през 2022 г. с песента „Stefania“, изпълнена от „Kalush Orchestra“, и първоначално трябваше да бъде домакин през 2023 г. Но поради продължаващите военни действия в Украйна, водени от Руската федерация, украинските власти се постигнаха съгласие с организаторите от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), че при тези неприятни обстоятелства, Би Би Си – като телевизионен оператор от страната, класирана на второ място в конкурса за 2022 г. – трябва да бъде домакин на конкурса в Обединеното кралство.

·       Град Ливърпул ще бъде домакин на Евровизия от името на Украйна, но Евровизия 2023 е на Украйна и Би Би Си, Ливърпул и правителството на Обединеното кралство се ангажират да направят всичко възможно, за да отбележат духа и разнообразието на конкурса и да гарантират, че той отразява победата на Украйна в Евровизия през 2022 г. и украинско творчество.

 

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *