Festival da Canção 2022: участници и песни

Festival da Canção e ежегодната музикалната надпревара, с която Португалия избира своя участник за Евровизия. Вече са известни кои са песните, които ще се състезават в 56. издание на фестивала.

От 2017г. насам фестивалът се провежда в настоящия си формат – националната телевизия RTP кани избрани композитори да подадат песни за участие, а паралелно с това има и отворен прием за композиции.

Формулата засега е удовлетворителна за Португалия, предвид победата на Салвадор Собрал, успешното класиране на The Black Mamba и като цяло повишения интерес на страната към конкурса.

Ето и кои са участниците в двата полуфинала:

Полуфинал 1 (05.03)

Полуфинал 2 (07.03)

Резултатите на всяка състезателна вечер от фестивала ще бъдат определени от комбинация между жури и зрителски вот. По пет песни от всеки полуфинал ще се класират за големия финал на 12. март.

Португалия засега е страната, която най-дълго чакаше първата си победа в конкурса – цели 53 години след първото ѝ участие, успя да триумфира „Amar pelos dois“. Смятате ли, че някоя от участващите песни в тазгодишното издание на Festival da Canção би могла да повтори този успех?

Снимка: RTP

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *