Финландия 2023: Käärijä и „Cha Cha Cha“

Преди броени минути Финландия направи избора си на изпълнител за тазгодишната Евровизия – Käärijä ще представи страната с песента „Cha Cha Cha“ в Ливърпул през май.

Седем изпълнения взеха участие в Uuden Musiikin Kilpailu, ежегодният национален финал на Финландия за Евровизия:

  1. Robin Packalen – „Girls Like You“
  2. Kuumaa – „Ylivoimainen“
  3. Käärijä – „Cha Cha Cha“
  4. Keira – „No Business On The Dancefloor“
  5. Benjamin – „Hoida mut“
  6. Lxandra – „Something To Lose“
  7. Portion Boys – „Samaa taivasta katsotaan“

Комбинация от 25% журивот и 75% телевот определи Käärijä за победител в селекцията след като и журито, и публиката му отредиха първото място. На второ място се класираха Portion Boys, а на трето място завърши Robin Packalen. Разликата между „Cha Cha Cha“ и „Samaa taivasta katsotaan“ бе почти 400 точки.

Именно „Cha Cha Cha“ бе причината Финландия да се качи стремглаво в залозите за победител на Евровизия в последните няколко седмци. Песента вече е фен фаворит, а класирането на Финландия на финал е почти гарантирано след промяната в правилата на полуфиналите, влизащо в сила от тази година.

Това e 56. финландско участие на Евровизия. През историята си имат една победа – през 2006 с „Hard Rock Hallelujah“, изпълнена от рок групата Лорди. След последното им място в полуфинала през 2019, страната успява да се класира на финал през 2021 и 2022. Какъв ще бъде резултатът за Käärijä ще разберем през май в Ливърпул.

1 Comment

  1. Божидар Божков says:

    Произнася се Кария.

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *