Франция 2017: Alma и „Requiem“

Изпълнител:
Алма (Alexandra Maquet) е родена в Лион, Франция. Като дете е живее известно време в Сащ, Италия и Бразилия. От малка свири на пиано, а от 21-годишна възраст започва да пише свои собствени песни. Благодарение на семейството си, Алма добива кураж да публикува песните си в социалните мрежи, където получава добра обратна връзка.

Освен да се занимава с музика, Алма следва във висшето училище по мениджмънт в Лил и получава магистърска степен за Бизнес администрация и мениджмънт. След като приключва своето образование, Алма се мести да живее за постоянно в Париж, където се записва в школа, за да подобри своите техники за композиране и пеене. От 2012г. тя започва да прави собствени концери и партньорства с други изпълнители.

През 2015г. Алма подписва договор с Warner Music France. Малко след това Алма започва да твори с Назим Халед, който е и авторът на „Requiem“. На 5-ти май тази година ще излезе дебютният албум на певицата „Ma peau aime“, който ще съдържа 13 песни.

Песен:

Песента е написана от Назим Халед, който стои зад миналото участие на Франция в Евровизия – „J’ai cherché“ на Амир. Първоначалната версия на „Requiem“ бе изцяло на френски, но на Евровизия Алма ще двуезичнен вариант, който включва и малко английски текст.

Интересно:

  • Освен френски Алма владее английски, италиански и португалски.
  • „Алма“ на португалски означава душа.
  • Въпреки че „Requiem“ е изпълнявана на живо от Алма преди 1 септември 2016г., ЕСРТ решава не я дисквалифицира, най-вероятно, защото песента не е била официално издадена с комерсиална цел.

Франция в Песенния конкурс Евровизия:

Франция е една от първите държави, които участват в Евровизия, като е била част от почти всяко издание изключение на 1974 и 1982г.  Страна е една от най-успешните, има 5 победи, за последно през 1977г. с „L’oiseau et l’enfant“ на Мери Мериам. Дори след силния си период през 60-те и 70-те години, Франция многократно е била фаворит за победата, но за последно е завършвала в топ 5 през 2002г. Страна е част от „Голямата“ петорка, поради което всяка година има гарантирано място на финала. Френските участия на Евровизия винаги са били изпълнявани на език, национален за страната или за нечий неин регион – в т.ч. френски, корсикански, бретонски, хаитянски креолски език.

Мнения на екипа на Еurovision-Bulgaria.com:

Майкъл Христов: Алма е може би най-любимият ми изпълнител тази година. Песента беше по-добра преди ревампа, който направиха, но и финалната версия е вълшебна. Френският език пасва перфектно, а текстът е също доста оригинален. Мисля, че с добро сценично представяне Алма може да се класира в топ 5 на финала, а защо не и да победи?

Мадлен Тютелян: Харесва ми, че звученето на песента на Алма е типично френско. Макар и оригиналната версия да ми харесва повече, смятам, че двуезичната е по-състезателна и подходяща за конкурса. При добро изпълнение би могла да се класира в топ 10.

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *