Херсиана Матмуя: „Бях като в сън“!

Спечелихте 52-то издание на “Festivali i Këngës”, което Ви дава възможност да представите страната си на “Евровизия” 2014. Как се чувствате?

– В момента съм в плен на емоцията. В първия момент след моята победа дори не разбрах какво точно се случва – дали е реалност или просто сън. За кратко време бях като замръзнала и не мога да си спомня как се качих  на сцената. След всичко това изпях песента си отново, като дори и този момент си спомням смътно – всичко ставаше толкова бързо.  Сега, малко по-късно между сълзите и щастието започнах да осъзнавам, че спечелих и ще представя Албания на “Евровизия” 2014.
Ще можете ли да ни разкажете повече за Вас?
– Родена съм в Кукъс (албански град близо до границата на Албания с Косово – бел. ред.) и когато станах на пет години аз и семейството ми се преместихме в Тирана. Започнах да се занимавам с пеене, когато навърших осем. Бях изключително активна и участвах в множество фестивали и музикални предавания за деца. Когато станах на 15 участвах в албанското шоу за таланти “Петъчна треска”, където завърших в челната десетка. Година по-късно се явих на 45-о издание на националния песенен фестивал в Албания (“Festivali i Këngës”), където участвах в категорията на новобранците и успях да я спечеля. Първото място ми даде възможност да участвам в същинската фаза на надпреварата.  Преди да спечеля преминах през още три издания – 2010, 2011 и 2012. В момента уча в консерваторията “Санта Сесилия” в Рим, където съм вече в петата си година на обучение.  В Италия участвах в няколко концерта и в момента официално живея в Рим, но пътувам много често до Тирана. Сега имам още една причина да се завръщам често в родината си и съм много щастлива от това.
Песента, която изпълнихте “Zemërimi i një nate” (Гневът на една нощ) звучи необикновено. Можете ли да ни разкажете нещо повече за нея? Текстът има ли някакво специално послание?
– Музиката се слива с текста. Началото е изключително силно, гневно и след това всичко се успокоява и песента се превръща в балада. Посланието на песента се съдържа в куплетите, които казват – “успокой се, гневът разрушава всичко, помисли тази вечер и изчакай до утрото, защото то е по-мъдро”. Песента е направена в сътрудничество между един композитор със силен характер – Генти Лако и ясен, прост и разбираем текст, написан от Йорго Папинджи. Когато чух за пръв път демо версията се разплаках, тъй като почувствах, че има нещо в тази песен. По-късно прибавихме и текста и той се нагоди отлично към мелодията. Това е песен, в която аз вярвах изключително много и се радвам, че тази моя увереност беше оценена.
Сега след като пътят Ви към Копенхаген започна, вече мислите ли как ще представите песента на сцената на “Евровизия”?
– В действителност все още не сме мислили по този въпрос. Нямахме време за това – всички усилия бяха насочени към представянето на местния фестивал. От сега нататък имаме достатъчно време да работим.

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *