Италия 2017: Francesco Gabbani и „Occidentali’s karma“

Изпълнител:
Франческо е роден на 9-ти септември 1982г. в Карара, Италия. Още от малък той израства, заобиколен от музика, тъй като родителите му са собственици на магазин за музикални инструменти в родния му град. Първоначално Франческо се насочва към барабаните, но след това предпочита китарата, баса и пианото. До 2010г. е част от групата Trikobalto, но впоследствие я напуска, за да се концентрира върху соловата си кариера.

През 2016г. Франческо участва във  Фестивала на италианската песен „Сан Ремо“, където е част от категорията “Nuovi proposite” и завършва на първо място с песента “Amen”. Той също така е удостоен с наградите  „Мия Мартини“ (на критиката) и с „Серджо Бардоти“ (за най-добър текст). Следващата година отново се включва в „Сан Ремо“, но този път в категорията “Campioni” с вече много добре познатата ни песен “Occidentali’s karma”. Във финалната вечер на фестивала Франческо е обявен за победител, като става първият певец, който успява да завърши на първо място в двете категории в две поредни години.

Един ден след победата си, Франческо приема предложението да бъде италианският представител на Евровизия за 2017, и то с песента-победител от  „Сан Ремо“ – “Occidentali’s karma”, в малко по-съкратен 3-минутен вариант.

За момента певецът има три издадени албума – “Greitist Iz” (2014), “Eternamente ora” (2016) и “Magellano” (2017).  Франческо също така е автор на песни – такива изпълнени от самия него, както и на други артисти като Мина, Адриано Челентано, Франческо Ренга и др.

Песен:
Автори на песента са Филипо Габани, Фабио Илакуа, Лука Киаравали и самият Франческо. Филипо Габани е братът на Франческо, който е му е барабанист от 2012г. насам и в Киев ще бъде един от беквокалистите. Лука Киаравали  е един от най-успешните композитори, диригенти и продуценти на италианската музикална сцена днес, който стои зад участията на други изпълнители във фестивала „Сан Ремо“ – Stadio (победители, 2016) и Нек (второ място, 2015).

Според Франческо, текста на песента осмива начина, по който западняците приемат източните култури и как се опитват да ги направят „свои“. Споменават се Буда, Нирвана, както и еволюцията на човека от маймуната – идея, която той получава след като прочита книгата „Голата маймуна“ на британския етолог Дезмънд Морис.

Песента започва с прословутият цитат на Хамлет „Да бъдеш или да не бъдеш“, чрез който Габани иска да подчерта как модерното общество се колебае между това да е одухотворено или показно, като описва хората като „група на анонимните селфисти “.  Наличието на апостроф в заглавието на песента прави препратка към критиката за англицизмите, които навлизат все повече в италианския език. Оригиналното наименование на латински е без апостроф – Occidentalis Karma.

Интересно:

  • При представянето на песента в Сан Ремо, заедно с Франческо на сцената се появява танцьор в костюм на горила, което всъщност препраща към текста на песента и идеята за „голата маймуна“. Ролята на горилата е изпълнена от хореографа Филипо Раналди, който ще се включи и в евровизионното изпълнение на Франческо в Киев на 13-ти май.
  • След лондонското евровизионно парти Франческо се среща с Дезмънд Морис, авторът на книгата „Голата маймуна“, от която се е вдъхновил за част от текста на песента си. Морис споделя, че песента много точно прави препратки към описаните от него теории и се надява Франческо да спечели конкурса.
  • Официалният клип на песента Occidentali’s karma към този момент има над 100 милиона гледания в YouTube, което е повече от която и да е друга песен-участник в Еврвизия.
  • Франческо участва два пъти в конкурса „Сан Ремо“ – през 2016 и 2017г. Интересно е, че и в двете издания участва в една категория с Ермал Мета, и в двата случая Франческо завършва първи, а Ермал – трети.


Италия в Песенния конкурс Евровизия:

Италия е една от 7-те държави, които участват в първото издание на конкурса през 1956г. Оттогава насам страната има 42 участия, а измежду тях две победи (1964 и 1990). През годините Италия е пращала едни от най-известните си изпълнители , да я представят на конкурса – Доменико Модуньо, Ал Бано и Ромина Пауър, Тото Котуньо, Мия Мартини и др.

Страната е пропускала редица издания, вкл. периода 1998-2010г. През 2011г. тя се завръща и става част от „Голямата петорка“; така всяка година има гарантирано място на финала. Италия е една от най-успешните участници в Евровизия за това десетилетие; има четири класирания в топ 10 от общо 6 опита, като веднъж е била победителят на журитата (2011) и веднъж на зрителите (2015).

Мнения на екипа на Еurovision-Bulgaria.com:

Мадлен Тютелян: Обожавам всичко, свързано с италианското участие тази година! Песента е страхотна, тексът е смислен и има много хитър замисъл зад него, а Франческо е много талантлив и харизматичен. Също така смятам, че италианският екип изключително умело успя да съкрати песента до 3 минути, така че хем да отговаря на правилата на конкурса, хем и да си остане все така прекрасна като оригиналната версия. Още преди самия конкурс OK се превърна в една от любимите евровизионни песни и съм сигурна, че в Киев ще се представи повече от добре.  Namasté!

Майкъл Христов: Италианската музика кара сърцето ми да пее, принципно съм огромен фен на всичко свързано със страната, НО „Occidentali’s karma“ е една от най-надценените песни тази година. Не разбирам всички, които са луди по нея. Нормална е, може да те накара да танцуваш, може да се забие в главата ти, но просто не смятам, че е нещо толкова впечатляващо. Въпреки моите мисли, очаквам високо класиране в Киев, а топ 5 им е в кърпа вързан, но ако спечелят, ще е незаслужено.

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *