Изпълнителите, които не успяха да излязат на сцената на Евровизия 2021 | Част 1

Евровизия 2021 вече е в историята и има своя голям победител. След отмяната на изданието през 2020 съдбата на всички изпълнители, избрани да представят страните си стана неизвестна. Някои национални телевизии побързаха да потвърдят повторното участие на стоите представители, докато други решиха да заложат на утвърдените си селекции, чрез които да изберат кой да пее в Ротердам. Както знаем, някой от тях успяха да затвърдят успеха си, докато други не получиха така чакания билет за Нидерландия.

В по-долните редове ще ви представим участниците, които по една или друга причина не се явиха на сцената на Евровизия.

Швеция

Броени дни след победата на The Mamas в националната селекция Мелодифестивален се случи отмяната на Евровизия 2020. Швеция беше една от първите страни, които потвърдиха нова селекция за избор на представител за 2021 и така триото трябваше да се бори наново да спечели честта да представи страната си в Ротердам. През 2020 The Mamas бяха избрани с песента „Move“, а година по-късно останаха на трето място във финала на МелФест с песента си „In The Middle“, а Швеция беше представена от Тусе с песента „Voices“, която остана на 14 място на Големият финал в Нидерландия.

Беларус

Историята на Беларус на Евровизия 2021 стана от конкурсна на политически-не-коректна. Дуото VAL беше избрано да пее под беларуския флаг в Ротердам с песента „Da Vidna“. След няколко месечно мълчание отстрана на националната телевизия, беше обявено, че дуетът вече не е представител на страната за Ротердам. От официалното изявление на BTRC стана ясна и причината – явното опълчване и участието на VAL в антиправителствените протести през лятото на миналата година. Дуото отвръща като заявява, че отношението към тях след победата им в националната селекция не било добро. В крайна сметка за 2021 Беларус реши да избере вътрешно групата Galasy ZMesta с песента „Ya nauchu tebya (I’ll Teach You)“. Решението на страната беше критикувано от феновете на конкурса и това доведе до искането от страна на ЕСРТ групата да смени явно политическата си песен. След няколко седмично мълчание Беларус се оттегли от песенния конкурс и засега няма изгледи да се завърне за следващите издания.

Белгия

Практически Белгия не смени своя представител за Ротердам. С малко изключение. Известната Hooverphonic изненада с решението си да освободи водещия си вокал Лука Крузбергс, която беше в състава от 2018 и на нейно място да се завърне оригиналната певица на групата Гейке Арнарт. Така се стигна до песента „The Wrong Place“, която зае 19-тото място на финала на Евровизия.

Хърватия

Хърватия беше една от първите страни, които потвърдиха, че няма да изберат вътрешно техния представител и ще заложат на нов национален финал. През 2020 Дамир Кеджо беше избран да участва в Евровизия с песента „Divlji vjetre“. Изпълнителят отказва участие в шоуто Dora 2021 поради липса на правилна песен. Неговото място като представител на Хърватия зае Албина, чиято песен „Tick-Tock“ остана на 11-то място в първи полуфинал, въпреки че беше в топ 10 и на жури, и на публика.

Кипър

Въпреки че Кипър заложи на вътрешна селекция през 2020 и чрез нея избра Сандро с песента „Running“ да представи островната държава в Нидерландия, през юни същата година националната телевизия излезе с изявление, сочещо, че след взаимни договорки с певеца той няма да участва от името на Кипър на Евровизия 2021. По-късно през годината Елена Цагрину беше назована за новият представител на страната, а през май на финала на конкурса нейната песен „El Diablo“ остана на 16-то място с 94 точки.

Норвегия

Също както Хърватия и Швеция, Норвегия побърза да обяви завръщането на своята национална селекция и през 2021. Улрике, която беше избрана да представи страната си с песента „Attention“ беше поканена да се включи като директен финалист през следващата година, но певицата отказа. В крайна сметка Норвегия избра Tix с песента „Fallen Angel“ и се класира на 18-тото място в Ротердам.

Полша

Полша беше една от страните, около които имаше най голям шум от феновете на конкурса, но най-голямо мълчание отстрана на националната телевизия. В един от последните възможни дни TVP обяви, че на Алиця Шемплинска, а Рафал Бжозовски ще бъде полският представител през 2021. По думи на Алиця тя е подала кандидатура с нова песен, но телевизията дори не я е поканила да участва повторно.

Дания

Дуото Бен & Тан трябваше да изпълни песента „Yes“ през 2020. След решението на датската национална телевизия да се състои нов финал за Евровизия 2021, Бен и Тан са подали нова песен, но по изявление на телевизията, тя отпаднала в предварителния подбор. Тази новина разгневи някои евровизионни фенове и те нападнаха словесно DR, че не са дали шанс на дуета. Телевизията от своя страна обясни решението си със заявлението, че не иска да дава несправедливо предимство на нито един участник, предоставяйки автоматично място в националния си финал.

 

Снимки: Julia Marie Naglestad; Anna-Lena Ahlström

1 Comment

  1. […] | Продължение от Част 1 – Изпълнителите, които не успяха … […]

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *