АНКЕТА: Какъв жанр/стил музика искате да бъде песента, която ще ни представи на Евровизия 2016?

След като феновете на Евровизия избраха любимите си изпълнители е ред да разберем и какъв стил музика е най-подходящ за следващата песен, с която да изгреем на сцената в Стокхолм. В анкетата бяха включени актуални за момента стилове, като всеки ще бъде обяснен и представен с песен от изминалите издания на Евровизия. Анкетата ще бъде активна две седмици.

Електро-поп/ Electropop

Електро-поп е музикален жанр, който съчетава електронна музика и поп музика. Стилът се появява през 1970-те години и води началото си от използването на синтезатори в прогресивния рок, електронното рок звучене в дискотеките. Стилът се характеризира с отличителни нискочестотни синтезатори, които по различни начини може да бъде описан като свеж.

Маргарет Бергер представи Норвегия на конкурса през 2013 година с песента си „I Feed You My Love“:

 

Алтернативен рок/ Alternative rock

Алтернативният рок е поджанр в рок музиката. Появява се в края на 70-те и началото на 80-те. Произлиза от стиловете гръндж, бритпоп, готик рок и инди рок. Типични инструменти са електрическа китара, бас китара и барабани. Характеризира се главно с бурни китарни рифове и здрави барабани.

Песента на maNga, която представи Турция на Евровизия в Осло с песента „We Could Be The Same“:

 

Ритъм енд блус/ R&B

B своите първи прояви през късните 40-те години на 20-ти век, ритъм и блус се е свирил от малки групички, съставени от четирима или петима музиканти; обикновено бас, барабани, един или два саксофона и вероятно ритъм китара или пиано.

Амината и нейната „Love Injected“ се представи на Евровизия 2015 защитавайки родината си Латвия:

 

Евро-поп / Europop

Евро-поп е стил поп музика, създадена в Европа през 1970 година. Акцентира върху закачливите ритми, музика и дори обикновен текст. Някои от звездите на този стил идват от Франция, Германия, Италия и  Холандия, а огромно количество от Швеция.

През 2006 година в Гърция Швеция бива представена от Карола и песента й „Invincible“:

 

Хип-хоп / Hip-hop

Хип-хоп е течение в културата, което възниква през 60-те и 70-те години в Ню Йорк, в средите на афроамериканците и латиноамериканците. Хип-хоп е понятие, включващо четири елемента: диджействане , графити, брейк танца и рапиране. Други вплетени изразни и музикални средства са ритмуването, хип-хоп модата, модерните хип-хоп танци, груповият говор и жаргон.

 

Денс-поп/ Dance-pop

Денс-поп е денс ориентирана поп музика, която възниква в началото на 1980 година. По принцип се характеризира с по-бързо темпо, предназначена е за нощни клубове с намерение да бъде танцувална, но също така е подходяща и за съвременните радиостанции.

През 2008 година Украйна бе представена на Евровизия от Ани Лорак и песента й „Shady Lady“:

 

С народни мотиви/ With folklore motifs

Елица и Стоян направиха най-доброто представяне за България през 2007 година с песента си „Вода“, която класира България на финал:

 

Поп рок/ Pop rock

Поп-рокът е смесен музикален стил, който смесва закачливия поп стил и леките текстове в своите (обикновено) китарно базирани рок песни. Има различни дефиниции на термина, които варират от по-бавна и узряла форма на рок музиката или като на поджанр на поп музиката.

Voltaj от Румъния представиха страната си в Стокхолм през изминалата година с песента си „All Over Again“:

 

Метъл/ Heavy Metal

Хевиметъл (или просто метъл) е жанр в рок музиката, който първоначално попада под влиянието на блус рока и психеделичния рок. Стилът се оформя в края на 1960-те и началото на 1970-те години в САЩ и Обединеното кралство. Характерно за композициите в това направление е използването на електрическа китара, бас китара, барабани, разнообразни вокали.

Финландската метъл група Лорди представи страната си в гръцката столица през 2006 с песента „Hard Rock Hallelujah“:

 

Балада/ Pop ballad

През 20-ти век „балада“ приема значението на популярна песен с романтичен или сантиментален характер.

Дръм енд бейс/ Drum and bass

Дръм-енд-бейс е електронен музикален стил, който води началото си от края 1980-те. Характеризира се с бързо темпо (обикновено между 160-180 удара в минута) и дълги бас линии. Заражда се първо на английската сцена, в ранните години на 1990-те.

Унгария бе представена през 2014 в Копенхаген от Калай Сондърс и неговата песен „Running“:

 

Поп-опера/ Operatic pop

Поп-опера или Попера е поджанр на поп музиката, който се извършва в оперен стил на пеене или песен, тема или мотив от класическата музика стилизиран като поп музика.

На конкурса в Швеция през 2015 година Италия бе представена от невероятното трио Il Volo и песента им „Grande Amore“:

7 Comments

 1. Юри says:

  Аз смятам, че ако Преслава ни представя, песента и трябва да бъде или в стил алтернативен етно рок ( лъжа е; ако утре ме губиш и т. н. ) или поп с етно мотиви, каквато всъщност е музиката която тя прави. И ако е спокойна и заредена на сцената ще направи впечатление за класирания има ли смисъл да говорим? Важното е че ще сме там и ще заявим, че в музикалната карта на Европа ни има и нас. И още по-важното, че харесваме и се гордеем с родния представител там.

 2. Вили says:

  ТРЯБВА ДА Е САМО И САМО БАЛАДА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  1. Вили says:

   ТРЯБВА ДА Е САМО И САМО БАЛАДА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 3. Вили says:

  щом Преслава ще ни представя Баладата и отива повече

 4. Анонимен says:

  Обикновено песента се прави след като е ясно кой ще представя страната на конкурса ( което ние реално все още не знаем! ). Със сигурност трябва да търсим нещо различно, смес между няколко стила и послание, което ще остане в историята на Евровизия 2016.

 5. Вили says:

  Топ отдавана се знаеше,виж преди да говориш!!!!

 6. Вили says:

  След като феновете на Евровизия избраха любимите си изпълнители е ред да разберем и какъв стил музика е най-подходящ за следващата песен, с която да изгреем на сцената в Стокхолм

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *