Кой ще бъде домакин на Детската Евровизия 2015? (обобщение)

Детската Евровизия 2015 в България? Реална перспектива – вероятно да, реалност – все още не.

Последните дни извадиха на преден план дискусията около това кой ще бъде домакинът на Детската Евровизия през настоящата година и това е напълно логично, след като така или иначе се приближаваме към момента, в който Италия би следвало да даде конкретен отговор дали ще приеме ангажимент да бъде домакин. Вече няколко медии – както български, така и международни излязоха със сравнително достоверни версии на това, което се случва.

Италианският сайт за Евровизия eurofestivalnews.com излезе с информация, че като цяло решението на RAI клони към отказ и е въпрос на дни това да се случи. Според информацията на сайта, две групи причини обуславят евентуалното решение на италианците. От една страна, причината е финансова. Каналът, който организира участието на Италия в конкурса RAI Gulp е канал, който е насочен изцяло към децата, а това означава, че аудиторията му е концентрирана почти изцяло в една възрастова група. От друга страна, Детската Евровизия все повече върви по стъпките на 60-годишния си събрат и разширява структурата на аудиторията си към всички възрастови групи. Иначе казано с други думи – шоуто все повече се цели в концепцията за семейно събитие, а всичко това прави нерентабилно домакинството на надпреварата при положение, че конкурсът ще се излъчи по строго нишов канал. В същото време, eurofestivalnews.com посочва, че RAI Gulp не разполага и с необходимите средства за организацията в бюджета си, което означава, че предаването ще трябва да премине по някой от основните канали – RAI 1, RAI 2 или RAI 3, което пък ще доведе до последващи програмни проблеми, защото някое друго рейтингово предаване например, за което вече е планиран бюджет, ще трябва да отпадне.

В същото време втори независим източник, този път български потвърждава информацията за италианския уклон към отказ от домакинство на конкурса. В интервю за сайта petel.bg, бащата на Хасан и Ибрахим заявява, че в действителност страната ни може да бъде домакин на надпреварата, а информацията си за това той е придобил лично от генералния директор на БНТ Вяра Анкова. Според информацията на Денис Игнатов развитието на ситуацията е въпрос на дни. В допълнение към това, днес вестник „Телеграф“ излиза с обширен материал, в който описва събитията. Изданието също така се е свързало и с ръководителя на българската делегация на Евровизия  Йоана Левиева – Сойър, която внася и допълнителна яснота по случая. Това, което тя подчертава изрично е, че все още БНТ няма официално и финално предложение за домакинство, макар и вече да е налице известие от страна на организаторите, че такова развитие на събитията е напълно реалистично. Липсата на такова потвърждение прави безсмислено обсъждането и на по-дълбоки детайли около организацията, но според ръководителя на делегацията ни ако се стигне до домакинство на България, Крисия, Хасан и Ибрахим ще имат със сигурност роля в шоуто и през 2015-а. Г-жа Сойър отбелязва още, че така или иначе организацията на Детската Евровизия стартира в началото на годината и има достатъчно време да се обсъждат допълнителни подробности, в случай че Италия се откаже от домакинството.

При всички положения обаче, докато няма финално решение на RAI, всичко по тази тема може да бъде представяно публично само в условно наклонение, тъй като обсъждането на конкретни детайли минава само и единствено през отказ от италианска страна, придружен със съответните документи. До днешна дата, eurovision-bg.com няма информация за взето окончателно решение, а до края на вчерашния ден конкретни документи, които да  удостоверяват някакво развитие на ситуацията не са постъпили и в БНТ. Също така е логично да се предположи, че липсата на категоричен отказ до този момент означава, че италианската страна не е готова така лесно да развее белия флаг и със сигурност на този етап не би било оправдано да се твърди, че отговорът им би бил непременно отрицателен.

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *