Начало > headlines > Кой ще бъде домакин на Детската Евровизия 2015? (обобщение)

Кой ще бъде домакин на Детската Евровизия 2015? (обобщение)

Детската Евровизия 2015 в България? Реална перспектива – вероятно да, реалност – все още не.

Последните дни извадиха на преден план дискусията около това кой ще бъде домакинът на Детската Евровизия през настоящата година и това е напълно логично, след като така или иначе се приближаваме към момента, в който Италия би следвало да даде конкретен отговор дали ще приеме ангажимент да бъде домакин. Вече няколко медии – както български, така и международни излязоха със сравнително достоверни версии на това, което се случва.

Италианският сайт за Евровизия eurofestivalnews.com излезе с информация, че като цяло решението на RAI клони към отказ и е въпрос на дни това да се случи. Според информацията на сайта, две групи причини обуславят евентуалното решение на италианците. От една страна, причината е финансова. Каналът, който организира участието на Италия в конкурса RAI Gulp е канал, който е насочен изцяло към децата, а това означава, че аудиторията му е концентрирана почти изцяло в една възрастова група. От друга страна, Детската Евровизия все повече върви по стъпките на 60-годишния си събрат и разширява структурата на аудиторията си към всички възрастови групи. Иначе казано с други думи – шоуто все повече се цели в концепцията за семейно събитие, а всичко това прави нерентабилно домакинството на надпреварата при положение, че конкурсът ще се излъчи по строго нишов канал. В същото време, eurofestivalnews.com посочва, че RAI Gulp не разполага и с необходимите средства за организацията в бюджета си, което означава, че предаването ще трябва да премине по някой от основните канали – RAI 1, RAI 2 или RAI 3, което пък ще доведе до последващи програмни проблеми, защото някое друго рейтингово предаване например, за което вече е планиран бюджет, ще трябва да отпадне.

В същото време втори независим източник, този път български потвърждава информацията за италианския уклон към отказ от домакинство на конкурса. В интервю за сайта petel.bg, бащата на Хасан и Ибрахим заявява, че в действителност страната ни може да бъде домакин на надпреварата, а информацията си за това той е придобил лично от генералния директор на БНТ Вяра Анкова. Според информацията на Денис Игнатов развитието на ситуацията е въпрос на дни. В допълнение към това, днес вестник „Телеграф“ излиза с обширен материал, в който описва събитията. Изданието също така се е свързало и с ръководителя на българската делегация на Евровизия  Йоана Левиева – Сойър, която внася и допълнителна яснота по случая. Това, което тя подчертава изрично е, че все още БНТ няма официално и финално предложение за домакинство, макар и вече да е налице известие от страна на организаторите, че такова развитие на събитията е напълно реалистично. Липсата на такова потвърждение прави безсмислено обсъждането и на по-дълбоки детайли около организацията, но според ръководителя на делегацията ни ако се стигне до домакинство на България, Крисия, Хасан и Ибрахим ще имат със сигурност роля в шоуто и през 2015-а. Г-жа Сойър отбелязва още, че така или иначе организацията на Детската Евровизия стартира в началото на годината и има достатъчно време да се обсъждат допълнителни подробности, в случай че Италия се откаже от домакинството.

При всички положения обаче, докато няма финално решение на RAI, всичко по тази тема може да бъде представяно публично само в условно наклонение, тъй като обсъждането на конкретни детайли минава само и единствено през отказ от италианска страна, придружен със съответните документи. До днешна дата, eurovision-bg.com няма информация за взето окончателно решение, а до края на вчерашния ден конкретни документи, които да  удостоверяват някакво развитие на ситуацията не са постъпили и в БНТ. Също така е логично да се предположи, че липсата на категоричен отказ до този момент означава, че италианската страна не е готова така лесно да развее белия флаг и със сигурност на този етап не би било оправдано да се твърди, че отговорът им би бил непременно отрицателен.

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.