Крадена ли е песента, спечелила Евровизия 2018?

Тазгодишното издание на музикалния конкурс Евровизия беше спечелено от представителката на Израел Нета Барзилай. Тя и нейната песен „Toy“ („Играчка“) впечатлиха милиони хора по света със своята нестандартност и оригиналност. Но дали всъщност става дума за нещо нечувано досега?

Наскоро в предаването Good Evening with Guy Pines се появи информация за обвинения в плагиатство, отправени в писмо от Universal Music Corporation към Doron Medalie и Stav Beger, авторите на „Toy“. Universal е една от най-големите музикални компании в света и работи с изпълнители от над 60 страни, включително и Израел. Твърди се, че част от песента на Нета е открадната от световноизвестния хит на дуото The White Stripes- „Seven Nations Army“, издаден още през 2003-та година. Ситуацията ще бъде разглеждана в идните дни, а ако кражба бъде доказана, може да се стигне и до съдебен процес. Не се знае дали Израел ще трябва да бъде дисквалифицирана от Евровизия 2018 и съответно дали няма да може да бъде домакин на конкурса през 2019-та. Въпреки всичко  Medalie остава спокоен и вярва, че съвсем скоро двете страни ще стигнат до решение на проблема. Мениджърите на Нета твърдят, че полученото писмо съдържа само уточнения по ситуацията, а не директни претенции за авторско право.

Някои фенове на Евровизия отдавна смятат, че има прилики между двете песни. Това видео сравнение може да помогне на всеки да прецени сам:

Чуйте ги и поотделно:

Какво мислите? Дали „Toy“ и „Seven Nations Army“ си приличат единствено по множеството си почитатели и престижни награди, или има нещо повече?

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *