Край на поредицата от балади за Швейцария! Нѝмо и „The Code“ на Евровизия 2024

Тази сутрин от швейцарската национална телевизия обявиха своят представител за тазгодишната Евровизия – изпълнителят Нѝмо ще развее знамето на страната си в Малмьо през май. Подобно на предни години, Швейцария е сред последните държави, представили своят изпълнител и песен. „Тhe Code“ e името на конмпозицията, а посланието ѝ е насочено към хората, които са на път да могат да приемат себе си такива, каквито са. Необичайната комбинация от опера, дръм енд бейс и рап определено е неочакван експеримент за Швейцария – през послоедните четири години държавата бива представена от четири различни мъжки балади. Броят на кандидат-песните за държавата тази година е бил 472, като комбинираният вот на 30-членно жури и публика от 230 души избира Нѝмо за победител в селекцията.

Нѝмо е роден през недалечната 1999 в Биел, Швейцария. От малък свири на цигулка пиано и барабани, своят дебют като изпълнител прави само на 17, а от тогава насам гради репутацията си постепенно – с няколко топ 10 хита в Швейцария и пет награди от най-голямата швейцарска церемония по награждаване за музика – Swiss Music Awards.

Това е 64. участие на страната в конкурса. От дебюта си през 1956 насам имат само четири пропуснати години, като последната от тях е 2003. Последната победа на Швейцария в Евровизия е през 1988, когато световноизвестната изпълнителка Селин Дион получава приза за първо място в Дъблин. В последните пет години държавата успява да завърши в топ 5 на големия финал два пъти – през 2019 и 2021. Дали ще видим Швейцария на подиума отново тази година – предстои да разберем през май.

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *