Лорийн спечели Евровизия 2023!

Тази година видяхме 37 песни, които взеха участие в конкурса. Страните преминаха през полуфиналите, които тази година бяха изцяло зависими от зрителския вот. Финалът включваше жури и телевот, а за пръв път имаше и онлайн гласуване, чиито точки бяха с тежестта на още една телевот държава.

Резултатите от финала са следните:

„Tattoo“ на Лорийн се превърна в песента с най-голяма подкрепа от журито, отбелязвайки почти 80% от маскималния брой точки. Телевотът я постави на второ място, а това се оказа достатъчно, за да получи своята втора победа.

Голяма част от феновете смятат, че системата за гласуване трябва да бъде променена, така че жури вотът да бъде с по-малко тежест или да включва представители от различни жанрове, възрасти и музикални професии. Припомняме, че победителят от зрителските гласове беше Финландия, а журито постави песента им „Cha Cha Cha“ на четвърто място.

Лорийн е първата жена, която печели Евровизия два пъти. Също така, представянето ѝ донесе на Швеция своята седма победа, което изравнява Ирландия по брой първи места. Феновете се надяват тази класация да мотивира страните да се стараят още повече за конкурса. Сред челните позиции се нарежда и Люксембург, които имат цели 5 победи, макар и да не са участвали в конкурса от 30 години насам. Една от водещите новини тази вечер, бе официалното потвърждение, че Люксембург се завръща в конкурса още идната година.

В съвсем скоро време се очаква да разберем в кой шведски град ще се проведе Евровизия през 2024 година. Интересно ще е да проследим дали и други страни ще се завърнат в напреварата, като най-големи надежди се очертават за България, Северна Македония, Черна гора и Турция.

Доволни ли сте от резултатите тази година?

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *