Луна и „The Tower“ за Полша на Евровизия 2024

Рано сутрин днес от полската национална телевизия ТVP обявиха предложението си за тазгодишната Евровизия в Малмьо – 24-годишната изпълнителка Луна ще представи страната с песента „The Tower“. Родом от Варшава, тя разпознава музиката като свой път в живота още от дете. В тинейджърските си години е част от редица хорове, където главно се занимава с оперно пеене, а също така и с уроци по пиано и цигулка. 2018 година слага старт на музикалната ѝ кариера, а шест години по-късно с два албума зад гърба си тя е в началото на приключението, наречено Евровизия.

За пръв път от 2021 насам, Полша залага на вътрешна селекция за избора си на представител. През 2023, Tu bije serce Europy! Wybieramy hit na Eurowizję бе националната селекция, която породи най-много критицизъм сред фен общността на конкурса след като големият фаворит, Jann с „Gladiator“, остана на второ място благодарение на професионалното жури, въпреки убедителната си телоевот победа.

Toва е 26. участие за Полша на Евровизия. Дебютът им е през 1994, а 30 години по-късно първото им участие някога остава и най-успешното им – второ място с „To nie ja!„. В последните няколко години Полша не се отличава особено с големи успехи на конкурса, но участниците им се радват на сравнително голям медиен интерес. През 2023, Полша бива представена от полу-българката Бланка и песента „Solo“. Това бива и най-успешният им резултат в полуфинал някога, със 124 точки Бланка завършва на трета позиция. Финалното класиране на финала отрежда на Полша 18. място. Дали Луна ще успее да подобри миналогодишният резултат на държавата предстои да разберем през май.

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *