Люксембург изпраща Тали от Израел за Евровизия

Люксембург се завръща след цели 30 години отсъствие, а това се превърна и в една от водещите новини около Евровизия. Местната телевизия „RTL“ организира голямо шоу, което имаше за цел да избере най-подходящата песен за завръщането на малката страна. В селекцията участваха 8 песни, а в програмата бяха включени гост-звезди, водещи и говорители, които преди години са били част от Евровизия. Сред тях видяхме Александър Рибак (Норвегия 2009 и 2018), Руслана (Украйна 2004), Шарлот Перели (Швеция 1999, 2008) и много други.

Решението за избора беше в ръцете на международно жури и зрителите. Трите песни с най-висок резултат достигнаха до суперфинала на вечерта. Изпълнителката Тали взе голяма преднина след вота на гостуващите държави, а публиката я постави на второ място, но само с една точка разлика. В крайна сметка победител се оказа именно песента „Fighter“.

Тали Голергант е на 23 години и е родена в Израел. В ранните си години е живяла в Чили, Аржентита и още няколко държави преди семейството ѝ финално да се устрои в Люксембург. Свири на пиано от 7-годишна, а по-късно започва да се занимава с театър, пеене и писане на песни. След като завършва своето средно образование в Люксембург, заминава към Ню Йорк, където специализира в музикален театър.

Феновете на конкурса вече са насочили светлините на прожекторите към младата певица, а причината се оказа политическата обстановка около Израел и Палестина. Тали определя себе си като горда израелка и посещава родината си всяка година. През последните дни стана ясно, че брат ѝ е на фронта в Газа, където и до този момент се развива войната, започнала на 07.10.2023.

Макар и страната да не е участвала от 30 години, успехите им все още се помнят. Люксембург има зад гърба си цели 5 победи, а с повече от този брой са единствено Швеция и Ирландия (всяка с по 7). Интересен факт е, че Люксембург е сред седемте страни, взели участие в първото издание на Евровизия, още през далечната 1956 година.

Какви са вашите прогнози за Люксембург тази година?

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *