Наталия Барбу е изборът на Молдова за Евровизия 2024!

Молдова е първата държава, избрала своят представител за Евровизия 2024 тази супер събота – през май ще видим Наталия Барбу на сцената в Малмьо с „In The Middle“. В Etapa Națională 2024, националната селекция на страната, тази вечер за победа се бориха 11 изпълнения:

 1. Nicoleta Sava – “Bravo”
 2. Valeria Pasha – “Anti-Princess” – 22т. 
 3. Reghina Alexandrina – “Contrasens”
 4. Viola Julea – “Light Up!”
 5. OL – “No Time No Space”
 6. Sasha Letty – “DNA”
 7. Natalia Barbu – “In the Middle” – 22т. 
 8. Y-Limit – “Revolution”
 9. Cătălina Solomac – “Fever”
 10. Victor Gulick – “Fever”
 11. Iulia Teleucă – “Runaway” – 16т. 

След комбиниран вот на жури и публика, Наталия Барбу и Валерия Паша завършиха с равен резултат от 22 точки. Наталия бе победителят в журивота, докато 12-те точки на публиката отидоха при Валерия. При равен резултат в селекцията превес получава журито, което осигури победата на Наталия.

Наталия е първият изпълнител с участие в предишно издание на Евровизия, който успява да спечели национална селекция този сезон – след неуспехите на изпълнители като Махмуд (Италия 2019 & 2022), Кайну (Норвегия 2019), Меловин (Украйна 2018), Маргарет Бергер (Норвегия 2013), Il Volo (Италия 2015) и др., Наталия успя да пречупи поредицата от неуспешни опити за завръщане в конкурса. Това е също така пето поредно молдовско участие, което включва завръщащ се изпълнител. През 2007 изпълнителката развява молдовското знаме на сцената в Хелзинки, Финландия, където завършва на десето място в големия финал.

Това е 20. юбилейно участие за Молдова на Евровизия – своят дебют правят през 2005, а най-успешното им класиране е трето мясво на Големия Финал през 2017. През изминалите няколко години Молдова постепенно успява да пребори стигмата, че малките държави на могат да бъдат успешни в конкурса. От 2017 насам, страната пропуска финал само веднъж (2019), а останалите им участия получават стабилна и постоянна подкрепа. Дали Наталия ще продължи поредицата от класирания на финал за Молдова ще разберем през май в Малмьо.

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *