Норвегия 2017: JOWST и „Grab The Moment“

Изпълнител:

JOWST (Joakim With Steen) е музикален продуцент и автор на песни. Още на 15-годишна възраст китарата, пънк музиката, писането на песни и групата му се превръщат във важна част от живота му. Завършва звукова и музикална режисура в инстута Норофф в Осло, където по-късно започва работа като учител и лектор. През 2011г. Йоаким създава Red Line Studio, където работи като звуков инженер и продуцент. Проектът “Making a Hit” и песента “Grab the Moment” дават началото на JOWST.

“Grab the Moment” включва вокалите на певеца Александър Валманн. Александър е израстнал в музикално семейство. В 2012 той участва в първия сезон на The Voice в Норвегия, където стига до финала и завършва на споделено второ място. Освен с пеене, той се занимава и с озвучаване на герои в анимационни филми. Александър подготвя нови собствени песни, както и колаборации с други норвежки артисти.

Песен:

Автори на “Grab the Moment” са JOWST и Йонас Макдонел. Песента не е написана специално за Евровизия. Оригиналното й заглавие е “Making a Hit”. Докато е вървяла работата по песента, Йоаким е поканил свои приятели и познати в затворена Фейсбук група, в която ги е помолил за съвети и предложения как да я подобри. Той получил над 100 предложения, които разделил в 22 схеми-чернови.

Йоаким изпраща новосглобената“Grab the Moment” на различни звукозаписни компании, в това число и на NRK за участие в норвежкия национален финал, макар и първоначално на шега. След като той решава наистина да се включи в конкурса, започва търсенето на подходящ вокалист и го открива в лицето на Александър Валманн.

С “Grab the Moment” JOWST цели да вдъхнови другите да се възползват от шансовете, които получават, и може би по-точно – „ако не чувстваш, че получаваш шансовете, които заслужаваш: създай си ги сам“.

Интересно:

Според правилата на Евровизия, всички състезаващи се изпълнения в полуфиналите и във финалната вечер на конкурса трябва да съдържат вокали на живо. В случая обаче “Grab the Moment” съдържа синтезирани вокали, които според JOWST добавят специфична нотка към песента. Според NRK евентуална промяна на правилото би дала възможност на по-съвременни песни да участват в Евровизия. Предстои да разберем какво ще е решението на ЕСРТ по въпроса. Ако правилото не бъде променено преди конкурса, то Норвегия ще трябва да използва инструментална версия, която не съдъжа презаписаните вокали.

Норвегия в Песенния конкурс Евровизия:

Норвегия дебютира в Евровизия през 1960г. и почти не е изпускала издание от тогава насам. Откъм резултати в конкурса, страната много често се намира в двата противоположни поюса – Норвегия има 11 класирания в топ 5, измежду които и три победи(1985, 1995, 2009), но също така има най-много последни места, общо 11 на брой. Александър Рибак, представил Норвегия през 2009г. с “Fairytale” е един от най-успешните победители в конкурса – той счупва рекорда за най-висок резултат и най-голяма разлика между първо и второ място и до ден днешен остава един от най-разпознаваемите участници в Евровизия.

Мнения на екипа на Еurovision-Bulgaria.com:

Майкъл Христов: В сравнение с миналата година, норвежката песен ми се струва една идея по-слаба от тази на Агнет. И въпреки това я намирам за наистина оригинална, въпреки че не е точно моят стил музика и има доста интересен инструментал. Мисля, че ще са на косъм от финала, но ще заемат нещо от рода на 11-то или 12-то място в полуфинала.

Мадлен Тютелян: Песента е много приятна и radio friendly. Съвременна е и смятам, че това ще се хареса на зрителите. Интересно ми е как ще се пресъздадат синтезираните вокали по време на изпълнението в Киев.

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *