Пореден шок в Прага! Ето какво реши EBU за участието на Чехия в Евровизия!

Преди няколко дни видяхме финалните резултати от чешката национална селекция „ESCZ 2023“, където групата Vesna грабна победата с убедителните 10 584 гласа.

Ден и половина след тяхната победа, от Европейския съюз за радио и телевизия не бяха публикували нищо относно участието на Чехия и избраните кандидати. Причина за това се оказа разследване по темата за Русия, тъй като една от артистките е рускиня, а също така се носеха слухове, че брат ѝ е публикувал снимка с руската униформа преди години. Това породи съмнения у феновете относно евентуалната дисквалификация на групата, а част от тях започнаха да търсят и политически замисли зад текста на песента им „My Sister’s Crown“.

За радост на техните почитатели, Vesna получи шанса да представя Чехия на тазгодишното издание на Евровизия и предстои да ги видим на сцената в Ливърпул. Единствената промяна, на която организаторите обърнаха внимание, бе промяната на името в регламента на конкурса – от „Czech Republic“ (Чешка Република) на „Czechia“ (Чехия). Формалното име на страната към момента остава „Czech Republic“, макар и двете версии да биват считани за правилни.

Повече за тазгодишното участие на Чехия може да научите ТУК. Чуйте и цялата песен на Vesna:

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *