Първи участници за Детската Евровизия 2021

Детската Евровизия наближава малко по малко, а с това и стават известни участниците в тазгодишния конкурс. За 19-тото издание на конкурса ще се включат изпълнители от 19 държави. Към момента са обявени трима от участниците, които ще представят страните си на сцената в Париж. Това са Симао Оливейра от Португалия, Паулине от Германия и Сона Азизова от Азербайджан.

Симао Оливейра е на 14 години, а започва да пее още когато е на 4-годишна възраст. Така той се влюбва във фадо – традиционен стил на португалско разказване на истории чрез изразителни и дълбоко меланхолични песни. Симао обаче е не само певец. Той е и талантлив кларинетист и свири в младежката група на родния си град. Избран е да представя Португалия на Детската Евровизия след като печели португалското издание на The Voice Kids. Португалия дебютира в конкурса през 2006-та година, но скоро се оттегля, тъй като две поредни години завършва на предпоследно място. Десет години по-късно страна отново се завръща на сцената на Детската Евровизия.

Паулине успя да спечели националния финал на Германия „Junior ESC – Wer Fährt nach Paris?“ с песента „Imagine Us“. Финалът се проведе на 10. септември. Паулине е на 12 години и освен да пее, тя свири на барабани и пиано, танцува в хип-хоп група и обича да играе театрални игри. Спечелила е няколко награди в „Jugend Musiziert“, известен проект за финансиране на музика в Германия, който има стотици хиляди участници. Това е второто участие на Германия на Детската Евровизия. Миналата година националният финал на Германия беше спечелен от Зузан с песента „Stronger with You“, която обаче завърши последна в крайното класиране.

Азербайджанската телевизия iTV избра Сона Азизова чрез вътрешна селекция. Телевизията стартира процес по подбор на песни, в който композиторите можеха да представят песните си до 10. септември. След това песента ще бъде избрана вътрешно от жури, съставено от азербайджански и международни експерти. Азизова споделя, че се надява на песен в стил рок. През 2020-та година Сона завършва втора в The Voice Kids. До момента Азербайджан се разписва с 3 участия в конкурса, като най-доброто им класиране е през 2013-та, когато заемат 7. място.

Все още няма много информация за повечето държави и кога ще обявят своите представители. Ето и всички дати, на които може да очакваме повече новини за част от държавите и техните представители:

  • Нидерландия – 25.09
  • Полша – 26.09
  • Малта – 9.10
  • Ирландия – 17.10
  • Украйна – 23.10
  • Грузия – 6.11
  • Италия – през ноември

България също ще се завърне в конкурса тази година. Към момента няма допълнителна информация, но от БНТ сочат, че такава ще има в най-скоро време.

 

Снимка: ictimai Television, KIKA, FILIPE FALEIRO

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *