Русия окончателно се отказа от Евровизия 2017!

Първи канал на руската телевизия няма да излъчи тазгодишния конкурс Евровизия 2017 във връзка със забраната на украинските власти за допускане до участие в Киев на руската представителка Юлия Самойлова.

По-рано днес Първи канал са получили писмо от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) със съобщението, че не могат да отговорят на въпроса дали Юлия Самойлова може да бъде допусната до участие в Евровизия 2017. Това изявление е във връзка с решението на украинските служби за сигурност, които отказват да допуснат руската участничка в Киев. От Първи канал заявяват следното:

„Първи канал счита отказа на украинската страна като абсолютно необоснователен. Причината за това решение е опита на Украйна да политизира конкурса, целта на който през цялата си 62-годишна история е била да обединява хората.“

Европейският съюз за радио и телевизия все още предлага опцията за дистанционно участие на Юлия Самойлова чрез връзка със сателит или замяната й с друг участник. Въпреки това от Първи канал са категорични, че и двата варианта са неприемливи.

„Дистанционното изпълнение дискриминира руската участничка и е в разрез с правилата и принципите на конкуренцията. Вариантът Юлия Самойлова да бъде заменена с друг изпълнител, по наше мнение, дори не може да бъде взет предвид“, заявяват още от руската национална телевизия.

На 22 март Украйна отказа на Самойлова разрешение за влизане. Певицата е нежелана заради своя изява в анексирания от Русия Крим, което по украинските закони се смята за престъпление, ако няма предварително съгласие от Киев.

Така в крайна сметка Русия няма да излъчи конкурса Евровизия 2017 през месец май, с което решение се оттегля и от участието си.

2 Comments

  1. […] Ако искате да разберете повече относно това, защо Юлия не можа да представи страната си през 2017 прочетете нашата статия. […]

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *