Санд: „Ще направим всичко възможно, за да осигурим честен резултат“

Каква е причината, която стои зад промяната на правилата? Как се стигна до решението за тези промени?

Затегнатите правила с повишена прозрачност е важен момент в изграждането на успеха на песенния конкурс “Евровизия”.  Ние искаме да гарантираме на участници, зрители и фенове, че ние сме правили и ще продължим да правим всичко възможно, за да осигурим честен резултат. Колкото до въпроса с начина на приемане – правилата бяха първо приети от Референтната група, а миналата седмица и от телевизионния комитет към EBU.

Защо EBU въведе тези правила сега, а не преди?

От момента на завръщането на журитата през 2009-а ние работим непрекъснато по правилата за тяхната дейност. Ние затягахме правилата всяка година, получавахме още информация. Сегашните промени са естествена следваща стъпка.

Относно разкриването имената на членовете на журитата преди конкурса, това няма ли да ги постави под евентуален натиск? 

Ние вярваме в независимостта на всеки член на такова жури. Те са професионалисти, които вече са били оценени. Дори смятам, че повишената прозрачност и фактът, че начинът, по който гласуват ще бъде на показ, ще им помогнат да гласуват независимо. Въпреки това, както винаги има позитиви и негативи и ние ще следим това много внимателно.

Ще разкриете ли как са гласували членовете на журитата в предишните години?

Не, промените в правилата касаят бъдещето издание на конкурса. Съобразно правилата за предишните години, това не е възможно.

Кога може да очакваме резултатите от разследването за нерегламентирано влияние върху резултатите?

В момента, в който имаме възможност да направим заключение. Ние провеждаме това разследване всеобхватно и това ще отнеме време.

Някои фенове и журналисти са скептични относно това дали разследването ще доведе до конкретни наказания. Какво е Вашето мнение по въпроса?

Първо, това не е опира до наказания. За EBU е важно да открие кой стои зад предполагаемия опит и ако открием някакво действие извън правилата от страна на някоя от участващите  телевизии, Референтна група или телевизионен комитет, ще има санкции според правилата на конкурса. Ние искаме да приключим тези спекулации и да пресечем всички опити за нерегламентирано влияние върху гласуването.

Мислите ли, че промените в правилата ще повлияят на някои обществени оператори да се завърнат в конкурса?

Ние сме в близък контакт и диалог с всички наши членове. Никой от телевизионните оператори, които напуснаха конкурса, не са отбелязвали като причина за това работата на журитата.  Въпреки това, много е важно да знаем, че правилата са уместни и приложими. Това е причината и да правим постоянни промени в тях.

Източник: eurovision.tv

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *