Швейцария 2017: Timebelle и „Apollo“

Изпълнители: Timebelle (Таймбел) е групата, която тази година ще представи Швейцария на конкурса Евровизия. Тя е съставена от трима души- двамата румънци Мируна Манеску (вокалист) и Емануел Андриеску (саксофон, пиано, кларинет) и швейцареца Самуел Фостър (ударни). Победителят измежду шестте песни, участващи в Die Entscheidungsshow 2017, беше избран  изцяло от телевот през февруари, а Timebelle пребориха конкуренцията без затруднение, получавайки близо 50% от гласовете. През 2015-та групата също прави опит да представи Швейцария, но остава на второ място в националния финал.

Песен: Песента е създадена от шведа Елиас Наслин и Алесандра и Николас Гюндхардт. На 12-ти март излизат обновената версия и официалният клип на „Apollo“. Добавено е по-дигитално и модерно звучене с изчистени вокали и мелодия, но въпреки това не се губи усещането, което песента носи още от самото начало. Клипът цели да представи послание и повече от един различни начина за интерпретация. В него няколко по-възрастни души придружават членовете на групата, които „им носят музиката и ги развеселяват“.  Може да чуете песента и да гледате видеото тук

Интересно: Името на групата символизира бернската забележителност Zytglogge (часовниковата кула в града). Там музикантите (преди шестима, но вече само трима) се срещат и запознават.

Швейцария на Евровизия: Първият домакин и първият победител на Евровизия за съжаление няма големи успехи през последните пет години, като успяват да се класират на финал едва веднъж между 2012-та и 2016-та година. От 2000-та година насам, най-добрите класирания на Швейцария са едно осмо и едно тринадесето място през 2005-та и 2014-та година съответно. Страната има две победи- една от далечната 1956-та и от 1988-ма, когато печели станалата по-късно световно известна Селин Дион. Тази година швейцарската телевизия, която излъчва конкурса- SRF, ще разчита на групата Timebelle и тяхната песен “Apollo“ за разбиване на лошия късмет през последните години.

Мнения на част от екипа ни:

Цвета Чавдарова: Борбата за моето първо място е между песните на Италия и Швейцария. Обикновено не очаквам много от тази страна, но тази година съм приятно изненадана. За мен тази песен има всичко- глас, мелодия, запеваемост, послание и т.н. Може би е нужно малко по-интересно сценично представяне от това в националния финал, но според мен и не е необходимо нещо прекалено. Вярвам, че ще се класира на финал и ще има едно добро класиране.

Валентин Дурчев: Макар и да не е сред фаворитите ми,  Швейцария представя песен на високо ниво. Мелодията е запомняща се, а мисля, че и изпълнението на живо ще бъде добро. Швейцария има големи шансове да се класира на финал, но не мисля, че ще успее да вземе по-висока позиция от 15-то място.

Мадлен Тютелиан: Песента на Швейцария тази година е една от малкото, за които почти няма негативни мнения. Но типично по швейцарски оставам неутрална към нея. Бих се зарадвала ако се е класира, но дори и да остане в полуфинала, няма да има кой знае каква разлика.

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *