Световноизвестен изпълнител за Великобритания на тазгодишната Евровизия?

Вчера вечер по BBC1 бе излъчен финалът на Танцувай със Звездите (Strictly Come Dancing), в който стана ясно, че новият представител на Обединеното Кралство на Евровизия ще бъде Оли Алекзандър, по-известен с псевдонима Years and Years. Самият той бе там, за да съобщи пред публиката неочакваната новина, а точно този момент постави началото на една доста вълнуваща пътека към Малмьо за държавата. От страна на BBС1 това е може би най-силно направеният ход в последните няколко издания на конкурса. От 2018 насам страната е константно на дъното на финалните класирания, като изключение прави второто им място в Италия през 2022. Точно това бе и годината, в която голяма част от екипът зад участието им бе променен. Като че ли светлината се показваше на края на тунела в края на май 2022, но само година по-късно Великобритания отново бе на дъното, при това на своя земя. Тoва постави доста въпросителни, от които това дали успехът на страната не е бил мимолетен е една от най-големите.

Оли е първата световноизвестна личност представител на Великобритания в конкурса от 2013 насам, когато Бони Тайлър представя нацията (и тематично за тях е на дъното на финалното класиране), а интересна случайност е, че и двете издания, в които страната изпраща утвърдено име, се провеждат в Малмьо, Швеция.

През ранните години на кариерата си тридесет и три годишният изпълнител е част от групата Years and Years. Сформирана през 2010, тя само за няколко години успява да се утвърди в музикалните среди, като през 2015 първият сингъл от дебютния им албум – „King“ успешно завладява класациите в Европа, включително и в България. Три години по-късно вторият им албум „Palo Santo“ допринася за популярността на групатa, a през същата година са един от хедлайнерите на MTV Varna Beach в морската ни столица до звезди като Рита Ора и Redfoo.

В началото на 2021 Years and Years се разпада, като Оли продължава да използва името на групата като свое сценично. Един соло албум, главна роля в сериал на HBO, BRIT награда и повече от седем милиона слушатели месечно по-късно, Оли се изкачва стремглаво към статута на поп икона, а Евровизия тепърва стои на пътя му. Самият той споделя пред BBC: „От малко дете обичам Евровизия, меко казано развълнуван съм да участвам следвщата година. Като младо момче с нетърпение всяка година чаках това събитие, изпълнено с необуздана радост, невероятнo хаотичен микс от музикални стилове, прочувствени емоции и хумор. От дълго време искам да съм точно на това място и съм решен да дам всичко от себе си, за да създадем един качествен, незабравим продукт.“

Песента, с която британецът ще представи нацията си, ще стане ясна на по-късен етап. По нея Оли работи заедно с Дани Ел Харл, композитор и продуцент, който зад гърба си има проекти със звезди като Дуа Липа и Чарли ХСХ.

Само ден след обявяването на артиста си, Великобритания се озова с поне 10 позиции по-високо в залозите за победител на Евровизия 2024. Имайки предвид популярността на изпълнителя, разбира се, това не е особено учудващо. Идва моментът обаче, в който всички звезди от световен ранк, участвали в конкурса през последните десет години, не успяват да опровергаят очакванията на феновете на конкурса и накрая се оказват т.нар „спукан балон“. Най-скорошният пример за това бива участието на американската рап звезда FloRida в песента на Сан Марино през 2021, където нито журито, нито публиката приема името на изпълнителя като причина да даде своя глас, което доведжда до класиране на държавата извън топ 20 на финала след няколко месеца, изпълнени с голямо количество празен шум и очаквания. Този факт е може би една от основните причини да не виждаме големи имена често, въпреки големият им брой в британската музикална индустрия, но в крайна сметка само едно добро представяне би могло да промени изцяло ситуацията за страната в конкурса. Все още е трудно да се предскаже дали това ще е поредният случай на преувеличение от страна на Евровизионната фен общност или Оли Алекзандър наистина ще има шансове за победа през май в Малмьо, но едно нещо със сигурност е ясно – с всеки изминал представен изпълнител предстоящите няколко месеца изглеждат все по-интригуващи.

 

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *