Швеция избира Тусе и „Voices“ за Евровизия 2021

Швеция избра своя представител чрез националната селекция Melodifestivalen. Тусе ще представи страната си в Ротердам с песента „Voices“. 19-годишният Тусе е родом от Демократична република Конго и пристига в Швеция като бежанец. През 2018 участва в Talang (Швеция търси талант) и стига до полуфиналите, а следващата година се включва в Idol, където завършва на първо място.

Както всяка година, шведската национална селекция е една от най-гледаните и обсъжданите. От общо 28 песни, които бяха избрани да участват, след четири полуфинала и Втори шанс, следните 12 успяха да достигнат до финала на Melodifestivalen:

 1. Danny Saucedo – Dandi dansa
 2. Klara Hammarström – Beat Of Broken Hearts
 3. Anton Ewald – New Religion
 4. The Mamas – In The Middle
 5. Paul Rey – The Missing Piece
 6. Charlotte Perrelli – Still Young
 7. Tusse – Voices
 8. Alvaro Estrella – Baila Baila
 9. Clara Klingenström – Behöver inte dig idag
 10. Eric Saade – Every Minute
 11. Dotter – Little Tot
 12. Arvingarna – Tänker inte alls gå hem

Международно жури от 8 държави определи 50% от крайния резултат, а останалите 50% от избора бяха в ръцете на зрителите, които имаха право да гласуват с обаждане или през официалното приложение. Тусе получи 79 точки от международното жури и максимални 96 точки от зрителите и по този начин спечели правото да представи Швеция в Ротердам. Освен това, при зрителския вот победителят получи близо 3 милиона гласа, което е два пъти повече от първия му подгласник.

Швеция ще участва в първия полуфинал на Евровизия 2021. За последните 10 години страната е една от най-успешните в конкурса – винаги е успявала да се класира на финал като е била в топ 5 цели седем пъти, включително и две победи. Смятате ли, че Тусе ще успее да оправдае високите очаквания?

Снимка: Stina Stjernkvist/SVT

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *