Украйна избра песен за майка Тереза и Дева Мария!

Вчера се проведе ежегодната национална селекция Vidbir, която в повечето случаи определя представителя и песента на Украйна за Евровизия. Имахме възможността да чуем 11 песни, които се бориха за гласовете на журито и публиката.

Финалът бе заснет ден по-рано, най-вероятно от съображения за сигурност. Очакваше се да видим обявяване на финални резултати на живо, но поради технически проблеми, те бяха отложени за днес. Тази година зрителите в Украйна получиха шанса да гласуват в приложението „Diia“, което обаче спря да работи заради големия поток от потребители. Продукцията не успя да извади резултатите, макар и дългия интервал, в който водещите разговаряха с участниците.

Победители се оказаха Альона Альона и Джери Хейл с песента „Teresa & Maria“. Тя възпява женската сила и издържливост, използвайки майка Тереза и Дева Мария като символи за тези качества. Текстът набляга върху трудностите, през които жените преминават и това колко е важно да се намери щастие и смисъл в живота, макар и несгодите. В припева се споменава за майка Тереза и Дева Мария с цел да се наблегне на идеята, че дори най-почитаните жени се сблъскват с „човешки проблеми“.

Джери и Альона получиха второ място от журито и първо място от зрителите, което се оказа достатъчно. Те събраха над 720 000 гласа, което близо 7 пъти повече от гласовете на подгласника.

Украйна е сред най-успешните държави в конкурса – макар и с едва 18 участия, те успяват да грабнат трофея цели 3 пъти (през 2004, 2016 и 2022 година). След последната победа на страната с песента „Stefania“, конкурсът се проведе във Великобритания, поради невъзможността на Украйна да бъде домакин по време на война. Миналата година дуото Tvorchi завърши на 6-то място със своята песен „Heart of Steel“.

Мислите ли, че Украйна ще се класира в топ 5 тази година?

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *