UMK 2023: Кой ще представи Финландия на Евровизия в Ливърпул?

Вече са ясни на широката публика изпълнителите и песните, които ще се борят за честта да представят Финландия на Евровизия 2023 в Ливърпул, Великобритания. На 25. февруари ще се проведе ежегодната национална селекция на страната – Uuden Musiikin Kilpailu. Седем песни ще се борят за първото място, а по традиция финалът ще се проведе в Турку, Финландия. Победителят ще бъде избран чрез комбинация от 75% телевот и 25% журивот. Седемте изпълнителя, които ще видим на финландската сцена, са:

Keira – „No Business On The Dancefloor“

Кейра е шведскоговоряща финландка, а своят дебют на музикалната сцена прави миналата година със своето участие в Гласът на Финландия, където достига големия финал. Само на 17, „No Business On The Dancefloor“ е дебютната песен на изпълнителката, а eдин от създателите на композицията е Paradise Oscar, представил Финландия на Евровизия 2011 в Дюселдорф. По думи на изпълнителката, песента, която ще изпълни на 25. февруари носи така нужното разнообразие на UMK, където на пиедестал в последните няколко години стои по-меланхоличната и твърда музика.

Benjamin – „Hoida Mut“

Бенджамин е част от музикалната сцена на Финландия от 2014 насам, когато издава дебютният си международен сингъл – „Underdogs“. През 2018 започва да издава музика на финландски, а миналата есен печели Dancing With The Stars – Suomi.
„Hoida Mut“ („Грижи се за мен“) е песента, която Бенджамин ще изпълни в Турку през февруари – песента е с модерно поп звучене с елементи, присъщи на музиката от 80-те. Самият изпълнител не крие, че едно от големите вдъхновения за участието му е Ерика Викман, която участва в националната селекция на Финландия през 2020 и „преражда“ ентусиазма на финландския народ към песенния конкурс.

Robin Packalen – „Girls Like You“

Робин Пакален, или просто Робин, е едно от най-популярните имена на музикалната сцена във Финландия от десетилетие насам – своят дебют прави през 2012, само на 13 години. Повечето от песните му са хитове в северната страна, а участието му на Uuden Musiikin Kilpailu e добър знак за индустрията – след 2022 и Тhe Rasmus, популярните имена видимо имат повече мотивация  и хъс за Евровизия отколкото в предното десетилетие.

Lxandra – „Something to Lose“

Единствената балада в тазгодишната селекция е изпълнявана от Lxandra – една от изгряващите звезди на фионландската поп музика. През 2016 прави своя дебют, а няколко години по-късно има зад себе си няколко музикални клипа, а няколко от издадените ѝ песни биват част от саундтрак листовете на различни филми. Епичната балада има просто послание към зрителите – съществуването на смисълът в това да се бориш за нещо, което е близо до сърцето ти.

Käärijä – “Cha Cha Cha“

Käärijä е сценичното име на Йоне Пойхонен, един от утвърдените рап артисти на Финландия – с един албум и няколко сингъла зад гърба си, той прави също своят дебют в селекцията на Финландия – „Cha cha cha“ е микс от няколко стила музика – рап, индустриален метъл, електронна музика. Комбинацията, макар и леко нетипчна, успя да повлияе върху залозите за победител на Евровизия – само няколко часа след премиерата на песента Финландия успя да се качи с няколко места нагоре, а към момента са на косъм да се включарт в челната тройка на залозите.

KUUMAA – „Ylivoimainen“

KUUMAA е една от двете групи, участващи в секелцията на страната тази година. Сформирана е през 2016, но своят голям пробив намузикалната сцена правят чак през 2022, когато песните им “Tulipalo” и “Oo viela sekunnin mun” набират значителна популярност между младата публика в страната. „Ylivoimainen“ („Над всичко“), е песента, която с групата ще опита да извоюва честта да представи държавата през май в Ливърпул – композицията е меланхоличен поп проект, и въпреки факта, че е на финкандски език, има части, които са изключително лесно запеваеми.

Portion Boys – „Samaa taivasta katsotaan“

С успешна кариера в музикалната индустрия на Финландия могат да се похвалят последните участници в селекцията – Portion Boys е една от най-слушаните групи в страната – с няколкото си мегахита може да се каже, че трудно може да се намери финландец, който не е чувал за тях. Те, заедно с Робин, са изпълнителите тази година, които наподобяват миналогодишния победител The Rasmus – с дългогодишна и успешна кариера преди дебюта си в UMK. Интересен факт е, че в текста на „Samaa taivasta katsotaan“ („Гледаме едно и също небе“) се споменават редица популярни туристически обекти в Европа, сред които бива възпят и родният Слънчев Бряг.

В последните две години Финландия прави смели крачки напред щом стане дума за Евровизия – според меломаните, Uuden Musiikin Kilpailu за поредна година е един от най-качествените национални финали, а победителят, въпреки наличието на стабилни залози, е непредвидим. Това ще бъде 56. учасатие на страната в песенния конкурс – с не особено големи успехи биват овенчавани представителите на държавата – за последните десет години имат пет успешни класирания на финал, но само едно финално класиране в челната десятка – през 2021 с Blind Channel и „Dark Side“. Кой ще бъде късметлията, който ще представи Финландия тази година в Ливърпул, тепърва предстои да разберем.

Снимка: Yle

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *