В Ирландия се обявиха за бойкот на Евровизия 2019

Още след победата на Израел в Лисабон, редица държави се обявиха против провеждането на песенния конкурс в близкоизточната държава. Един от най-яростните привърженици на идеята за отнемане на домакинството на Израел, е Ирландия. През изминалата седмица в Дъблин се даде началото на кампания в подкрепа на Палестина, която приканва за бойкот на Ирландия в Евровизия 2019.

Сред привържениците на кампанията са музиканти, певци, актьори, танцьори и други интелектуалци. Към момента петицията за бойкота е събрала близо 3,500 подписа.

Сред протестиращите на моста Ха’Пени в Дъблин е била и водещата на Евровизия през 1997 година, Кари Кроули, която заявява:

„Ситуацията в Палестина е от значение за ирландския народ, защото в миналото ние също сме били лишени от права и превзети от по-могъща сила. Ние знаем какво е да си изгонен от дома си, да изгубиш земята и собствеността си и да чувстваш как вече нямаш права. Нашите взаимоотношения с Великобритания се подобриха изключително много през годините и вярвам, че Израел и Палестина също биха могли да гледат повече към бъдещето и да сторят нещо подобно. Има много хора, които обичат Евровизия и искам да привлека вниманието им към този проблем.“

Началото на кампанията идва седмица след коментар на заместник министър-председателя на Ирландия, Саймън Ковейн, в който той отхвърля призивите за бойкот, заявявайки, че това няма да промени казуса с Палестина.

Националната телевизия на Ирландия, RTÉ, все още не е потвърдила участието си в Евровизия 2019. В случай, че се откаже от участие, това ще е първото отсъствие на Ирландия от конкурса от 2002 година насам. Райън О’Шонеси представи Ирландия тази година в Лисабон, завършвайки на 16-то място във финала.

Източник: Eurovoix

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *