Евровизия 2015 ще се проведе във Виена!

Vienna2015_logo

Шестдесетото юбилейно издание на конкурса за песен Евровизия ще се проведе в австрийската столица Виена. Това съобщиха днес организаторите на събитието от Европейския съюз за радио и телевизия и австрийската национална телевизия ORF. В борбата за домакинството на на престижната музикална надпревара участваха три града – Инсбрук, Виена и Грац. Това ще е второто домакинство на Виена, в която се провежда Евровизия 1967.   Кончита Вурст от Австрия спечели 59-тото издание на конкурс през 2014, което се проведе в Дания и с това осигури домакинството на държавата си.

„Виена е градът на музиката и изкуството в сърцето на Европа. Заедно ще направим всичко възможно 60-тото издание на Евровизия да бъде успешно“, каза генералният директор на ORF Александер Врабец.

Организаторите обявиха и залата, в която ще се помещава събитието – Wiener Stadthalle. Капацитетът на съоръжението е 16 000 човека, но може да се измени в зависимост от използваната техника и големината на сцената.

Евровизия 2015 ще се проведе в три дни. Първият полуфинал е на 19 май, вторият полуфинал  на 21 май и големият финал – на 23 май.  Към момента участие са потвърдили 23 държави, като от тях Кипър се завръща след година отсъствие. България все още не е потвърдила участие, но ще се включи в Детската Евровизия 2014, която ще се проведе в Малта. Евровизия 2014, която се проведе в Копенхаген,  беше гледана от 195 милиона души в над 40 държави.

Изпълнението на Кончита Вурст, което донесе домакинството на Австрия:

 

 

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *