Започнаха репетициите за „Евровизия“ 2014

TH01_6

Обратното броене до началото на „Евровизия“ 2014 започна официално днес с първите репетиции „на терен“ в датската столица Копенхаген. Изпълнители от десет държави излязоха на сцената, за да изпробват за първи път нейната функционалност, а делегациите на Армения, Латвия, Естония, Швеция, Исландия, Азербайджан, Албания, Украйна, Русия и Белгия имаха възможност да нанесат първи корекции в сценичните презентации на своите песни.

След края на репетициите изпълнителите от десетте държави, репетиращи по график днес не спестиха похвалите си за това как изглежда сцената и организацията на конкурса като цяло. Един от основните фаворити за победа – представителят на Армения Aram MP3 заяви, че дори се чувства развълнуван и малко изнервен въпреки богатия си сценичен опит на родна земя. „Тук всичко е на съвсем различно ниво спрямо ситуацията в Армения. Всеки месец имам поне по два големи концерта с оркестър на живо и въпреки това сега съм много развълнуван“, заяви Арам. На обратния полюс пък беше представителката на Швеция Сана Нилсен, която многократно е минавала през съизмеримата като мащаб шведска версия на музикалната надпревара „Мелодифестивален“ – „Чувствам се изключително уверена. Да участвам на Евровизия винаги е била моя мечта и я преследвах в продължение на толкова много години. Трябваха ми цели седем участия в шведската селекция, докато най-накрая успея, но сега се чувствам безкрайно уверена и спокойна“.

Пресконференция на Армения

Голямата атракция на първия ден от репетициите обаче беше представителката на Естония – Таня. Тя впечатли журналисти и конкуренти с изключително сложната си танцова хореография, придружена с много силно и изчистено от всякакви грешки вокално представяне на песента „Amazing“. Често сравнявана с шведската победителка от 2012 – Лорийн, Таня наблегна на сериозните различия между нейното изпълнение и това на „Euphoria“ отпреди две години. На първо място според естонката, сценичното представяне на двете песни се различава сериозно въпреки някои прилики в част от движенията. Много се различават и двете песни, като единственото общо между тях е, че става дума за бързи и танцувални хитове. „Въпреки това за мен е чест да ме сравняват с Лорийн, защото винаги е добре да казват, че приличаш на някой успешен и добър артист, какъвто е тя“, заяви уверено естонската изпълнителка.

Въпреки че България тази година не участва на „Евровизия“, българската следа и в този случай е налице. Нея я откриваме в песента на Русия, чийто продуцент е роденият в България Филип Киркоров. За звездата на руската естрадна музика това е пореден досег с конкурса, като винаги той е бил от страната на композитор и продуцент. Подобен е и случаят сега, тъй като Киркоров е един от композиторите на песента „Shine“, с която младите близначки – сестри Толмачови представят страната тази година на „Евровизия“. Руската делегация беше посрещната доста радушно от чуждестранните журналисти, като единственият въпрос към руснаците в контекста на политическите събития около кризата в Украйна дойде от журналист от московския вестник „Комсомолская правда“. Представителите на Русия обаче категорично отхвърлиха всякаква възможност да се ангажират с политически декларации и оценки, тъй като това не се толерира от организаторите на „Евровизия“. Сериозно впечатление направи фактът, че екипът около руската песен е изцяло международен – грък е композирал песента наред с Филип Киркоров, младите сестри Толмачови ще се възползват от услугите на беквокалистки от Швеция, а текстът е дело на малтиец.

Пресконференция на Русия

Освен за песни, „Евровизия“ винаги е място за експерименти с нетрадиционни хореографии и визуални решения. Заявка за мислене в тази посока даде делегацията на Украйна, която пък докара на сцената колело за хамстер,  което се въртеше от танцьор, който придружава изпълнителката на песента „Tick-Tock“ по време на цялото изпълнение. На тъкмо обратното пък залагаше гласовитият белгиец Аксел Ирсу. Неговото изпълнение на баладата „Mother“ беше изключително семпло, като цялото внимание се съсредоточава върху самия изпълнител и неговите забележителни гласови данни, които накараха някои експерти да го наредят дори редом до Тримата тенори.

Първият кръг на репетициите за двата полуфинала ще продължи до петък, а първият полуфинал е на 6 май от 22:00 часа българско време.

Вижте всички репетиции от днес тук.

 Репетицията на Украйна:

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *