Начало > Киев 2017 > Русия окончателно се отказа от Евровизия 2017!

Русия окончателно се отказа от Евровизия 2017!

Първи канал на руската телевизия няма да излъчи тазгодишния конкурс Евровизия 2017 във връзка със забраната на украинските власти за допускане до участие в Киев на руската представителка Юлия Самойлова.

По-рано днес Първи канал са получили писмо от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) със съобщението, че не могат да отговорят на въпроса дали Юлия Самойлова може да бъде допусната до участие в Евровизия 2017. Това изявление е във връзка с решението на украинските служби за сигурност, които отказват да допуснат руската участничка в Киев. От Първи канал заявяват следното:

„Първи канал счита отказа на украинската страна като абсолютно необоснователен. Причината за това решение е опита на Украйна да политизира конкурса, целта на който през цялата си 62-годишна история е била да обединява хората.“

Европейският съюз за радио и телевизия все още предлага опцията за дистанционно участие на Юлия Самойлова чрез връзка със сателит или замяната й с друг участник. Въпреки това от Първи канал са категорични, че и двата варианта са неприемливи.

„Дистанционното изпълнение дискриминира руската участничка и е в разрез с правилата и принципите на конкуренцията. Вариантът Юлия Самойлова да бъде заменена с друг изпълнител, по наше мнение, дори не може да бъде взет предвид“, заявяват още от руската национална телевизия.

На 22 март Украйна отказа на Самойлова разрешение за влизане. Певицата е нежелана заради своя изява в анексирания от Русия Крим, което по украинските закони се смята за престъпление, ако няма предварително съгласие от Киев.

Така в крайна сметка Русия няма да излъчи конкурса Евровизия 2017 през месец май, с което решение се оттегля и от участието си.

2 thoughts on “Русия окончателно се отказа от Евровизия 2017!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.