Беларус няма да участва в Евровизия 2021

На 9 март BTRC (Беларуската обществена компания за радио и телевизия) обяви, че групата Galasy ZMesta ще представи Беларус в Ротердам с песента „Я научу тебя“. Групата е сформирана през 2020г. по време на протестите в Беларус и става популярна главно със сатиричните си песни, вкл. такива отправени към различни представители на опозицията. Два дена след след обявяването на представителя, Европейският съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) прецени, че текстът на песента не отговаря на правилата на конкурса поради наличието на скрити политически послания. ЕСРТ удължи срока за подаване на песен за Евровизия и от BTRC потвърдиха, че Galasy ZMesta ще изпратят нова песен за конкурса.

Въпреки удължения срок, BTRC не успя да предостави песен, която да не нарушава правилата на конкурса. В официалното си изявление ЕСРТ потвърди, че поради тази причина Беларус няма да участва в Евровизия 2021.

Не за пръв път се налага Беларус да прави промени по участието си в последния момент. През 2005, 2012 и 2013 г. не се зачитат крайните резултати от националната селекция на страната и се избира нов песен и/или изпълнител, а през 2010 и 2011 същото се случва, но поради настъпили проблеми с вътрешния избор на телевизията. В някои от тези ситуации именно президентът на Беларус, Александър Лукашенко, е човекът с последната дума относно представителя на страната.

Решението на ЕСРТ намалява броя на участниците в Евровизия 2021 до 39 – 16 в първи и 17 във втори полуфинал, заедно с Големите 5 и домакинът Нидерландия, които вече имат гарантирано място на финала. Това е най-малкият брой страни-участнички в конкурса от 2014г. насам. Все още не е ясно какви ще бъдат последствията за късното оттегляне на Беларус.

Снимка: eurovisionfun.com

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *