Чанел детронира Лорийн от лидерската позиция

В последния ден на 2022 в ефира на ESC Radio беше излъчена класацията Eurovision Top 250. Предаването започна в 11:00 българско време, а песента победител беше завъртяна половин час след полунощ – в първите мигове на 2023 година.

Превърналата се в традиция класация Топ 250 е съвместна продукция на евровизионния сайт songfestival.be и ESC Radio и за четиринадесета поредна година в последния ден от отминаващата година излъчва двеста и петдесетте песни от музикалния конкурс, за които феновете са дали най-много точки. В периода от един месец преди първата седмица на декември всеки фен на Евровизия можеше да изпрати своя глас под формата на топ 10, като можеше да селектира измежду всички песни, някога участвали в конкурса.

Песента „Euphoria“ беше безапелационен фаворит още от победата й през 2012 в Баку. От тогава, въпреки динамично променящия се Топ 10, категорично беше стъпила на първата позиция. Тази година обаче Лорийн беше свалена от трона, а на нейно място застана Чанел от Испания с превърналата се в международен хит „SloMo“.

През всичките 13 години на Топ 250 досега, освен „Euphoria“, само още три песни са оглавявали класацията. Това са „Neka mi ne svane“ на Даниела Мартинович (Хърватия 1998), „Is It True“ на Йоана (Исландия 2009) и Lane Moje на Желко Йоксимович (Сърбия и Черна гора 2004). „SloMo“ е едва петата песен, била на първо място до сега.

Песни, представили България, прозвучаха на няколко пъти. Елица Тодорова и Стоян Янкулов с „Вода“ бяха първите български представители, които чухме в класацията. Те заеха 227-мата позиция. На 209-та позиция беше Софи Маринова и „Love Unlimited“, последвани на 125 място от Equinox и „Bones“. Victoria с „Growing Up Is Getting Old“ беше на 88 позиция, а „Beautiful Mess“ на Кристиян Костов остана на 81 място. На 68-ми пункт беше „If Love Was A Crime“ на Поли Генова. Най-високо от родните представители беше Victoria с „Tears Getting Sober“ на 56-та позиция в крайното класиране.

Пълните резултати може да видите ТУК.

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *