Евровизия 2021: малко статистика и много числа

Всички гледаме Евровизия заради песните и шоуто. Някои заради любим изпълнител или домакинството на дадена държава. Но Евровизия се простира далеч по-надълбоко от крайното шоу. Днес няма да ви занимаем със сухите цифри на дължината на кабелите, киловатите ток, броят ангажирани хора или пък общия бюджет. Най-малкото, защото тази статистика към момента не е общодостъпна. Затова нека се потопим в числата, съставени от изпълнителите и песните, вземащи участие в изданието Ротердам 2021.

На сцената в Нидерландия ще видим 29 солови изпълнители. 16 от тях са жени, а 13 мъже. Ще чуем и два дуета (ако все пак Flo Rida участва със Сенхит) и девет групи.

Някои участници тази година се класират и в групата на тийнейджърите. Това са Тусе от Швеция със своите 19 години, Дестини и Стефания, съответно от Малта и Гърция, които са на 18. Освен тях, към най-младите певци в Ротердам спадат и Еден от Израел, която в момента е на 20 години, но след скорошния ѝ рожден ден към датата на конкурса ще навърши 21. Двама от изпълнителите на Италия са на 20 – Итън Торкио и Виктория де Анджелис.

От друга страна, Белгия, представена от тричленната група Hooverphonic взима три от четирите квоти за участници над 40. Geike Arnaert е на 41, Alex Callier е на 49, а Raymond Geerts на 64-годишна възраст. Сенхит от Сан Марино пък е на 41, а ако и дуетната ѝ половинка се присъедини към нея на сцената отбор „41“ ще наброи двама души.

Живеейки в космополитен свят е напълно нормално изпълнители, родени далеч от пределите на страната, под чийто флаг се изявяват, да представят родината си. Такива са:
○ Русия – Манижа е родена в днешен Таджикистан, тогава част от Съветския съюз;
○ Швеция – Тусе е роден в Конго;
○ Кипър – Елена Цагрину е родена в Атина, Гърция;
○ Сан Марино – Сенхит е от Болоня, Италия;
○ Нидерландия – Джеангу е роден в Суринам;
○ Гърция – Стефания е от Утрехт, Нидерландия.

Предвид отмяната на Евровизия 2020 и запазването на повечето представители за тази година, 2021-ва беше бедна на национални селекции. От което следва, че ни бяха спестени някои от ежегодните скандали, идващи от опредени държави. Но пък в днешно време скандалът отиде на съвсем ново ниво и феновете от цял свят останаха доволни, та даже и пренаситени. Но ето и малко за самите селекции в числа:
○ Национални финали – 12;
○ Частични национални финали – 2: Израел и Испания – финал за избор на песен, вътрешна селекция за изпълнител.
○ Вътрешна селекция за изпълнител и песен – 26.

Тази година също преобладават песните на английски език. С изцяло английски текст са 28 държави. Девет участници залагат на родния си език. Те са: Украйна, Сърбия, Албания, Дания, Швейцария, Франция, Италия, Испания, очаква се и Беларус. Три страни заложиха на микс от няколко езика:
○ Хърватия – английски и сърбо-хърватски;
○ Русия – руски и английски;
○ Нидерландия – английски и суринамски.

Повечето песни са написани от самите изпълнители. Някои в съавторство, докато други са се доверили на собствените си способности. Изцяло авторски на представителите са песните на: Украйна, Исландия, Дания, Финландия, Португалия и Италия.

Както всяка година и тази има изпълнители, които са участвали и преди на Евровизия, като тук не се включват певци от 2020, поради факта, че реално тогава конкурс нямаше. С втори опит да се представят на живо пред 200 милиона зрители са:
○ Молдова – 2006 – Наталия Гордиенко с Arsenium;
○ Сан Марино – 2011 – Сенхит;
○ Сърбия – Саня Вучич – 2016;
○ Сърбия – Ксения Кнезевич – 2015 – беквокалист на Черна гора;
○ Малта – Дестини – беквокалист 2019, победител на Детската Евровизия 2015;
○ Гърция – Стефания – Детска Евровизия 2016 като част от група Kisses за Нидерландия;
○ Австрия – Винсент Буено – 2017 – беквокалист на Нейтън Трент;
○ Северна Македония – Васил – 2019 – беквокалист на Тамара Тодевска.

 

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *