Дания: Интервю с Расмусен (Видео послание)

Расмусен е победителят в тазгодишното издание на Dansk Melodi Grand Prix и ще представи Дания на Евровизия 2018 в Лисабон. Неговата песен се отличава с епичните си викингски мотиви и визия, която напомня за отминали времена. Научете повече за посланието на „Higher Ground“ и живота на изпълнителя в нашето интервю.

English version.

Как се чувстваш след финала в Дания?

Чувствам се страхотно. Лудост е, че сега съм част от историята на Евровизия – това е нещо голямо за мен. Поразен съм и нямам думи.

Разкажи ни повече за песента си. Какво искаш да ни разкажеш с нея?

Песента е епична и драматична. Вдъхновена е от Магнус Ерландсон, който се прочува преди хиляди години. Той отказва да се присъедини в битката срещу враговете на своя крал . Намерил е различно решение, което не представлява война и това е, което искам да кажа с песента. Да откриеш решение за проблем или спор чрез думи и разговор, вместо да се обръщаме един срещу друг.

Защо реши да пееш на английски език, а не на датски?

Текстописците са от Швеция, затова за тях е напълно нормално и най-добро решение да пишат на английски език, още повече, че ще съм в чужбина. Всъщност, хоровата част след припевите е на исландски, така че има скандинавско усещане.

Какво си ни подготвил като сценично представяне? Ще те видим ли на викингски кораб?

Не, не трябва да очаквате викингски кораб на сцената. Искаме да е по-семпло. Все пак, имам само три минути. Харесва ни това, което направихме в Dansk Melodi Grand Prix.

Откога гледаш Евровизия? Имаш ли любими песни от тази година?

Следя Евровизия още от детството си. Спомням си, че я гледах със семейството си от малък и винаги е било голямо събитие. Тази година има много страхотни песни и е трудно да избера само една, но със сигурност мога да кажа, че вашата песен е изключително силна, много добре направена – обичам я.

Разкажи ни повече за себе си. Кой е Расмусен?

Аз съм на 33 години и съм от Ютланд, Дания, където живея със съпругата си и двете ни деца. Имам магистърски степени по музика и театър. Работя като изпълнител и музикален учител за младежи. Също така пея в различни предавания в Дания.

Работил си като актьор. Ще ти помогне ли това сега?

Дано. Да бъда на сцената и да пея не е нещо непознато за мен. Надявам се, че моят опит ще си проличи в минутата, в която се кача на сцената. Разбира се, че ще съм нервен. Все пак, не съм пял пред 200-300 милиона души, но с нетърпение чакам да изляза на сцената с моите викинги и „Higher Ground“.

Какви са очаквания ти от Лисабон и тазгодишното издание на конкурса?

Очаквам да изживея най-хубавите мигове в живота си и да срещна страхотни хора. За конкурса – най-много съм фокусиран върху това да стигна до Финала. Ако го направим, всичко може да се случи.

Какво мислиш за сравненията между теб и Тормунд от „Игра на тронове“? Те са навсякъде!

Нямам нищо против. Обичам Тормунд и мисля, че Кристофър Хийвю е невероятен актьор и изобразява този герой страхотно. Аз, със сигурност, няма да имам нищо против да участвам в „Игра на тронове“, като отдавна изгубен брат на Тормунд, който се завръща във Вестерос.

Може да чуете „Higher Ground“ тук:

 

Снимка: Philippe Jessen

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *