Изпълнителите, които не успяха да излязат на сцената на Евровизия 2021 | Част 2

Вече сме в сезона на Евровизия 2022! Хиляди изпълнители, дуети и групи в цяла Европа, а и по света, тръпнат в очакване да получат заветния билет към трите конкурсни вечери през май в Италия. Някои страни вече обявиха как ще бъде избран следващия им представител, а формулярите за участие вече са отворени. И докато чакаме новините за 66-тото издание на песенния конкурс да започнат да летят от всички посоки, нека си припомним и кои изпълнители поради една или друга причина не успяха да отидат на предишното издание, въпреки че бяха селектирани да го направят.

| Продължение от Част 1 – Изпълнителите, които не успяха да излязат на сцената на Евровизия 2021

Русия

Русия нажежи напрежението около себе си с продължилото почти година мълчание относно участието си на Евровизия 2021. Всички очакваха страната да задържи представителите си от 2020 – групата Little Big, чиято песен и към момента е най-гледаната в официалния канал на конкурса; „Uno“ е с повече от 200 милиона гледания. Руската национална телевизия обаче имаше различен план, който в крайна сметка им осигури топ 10 на финала на Евровизия 2021. След обявяването на национална селекция и потвърждението от Little Big, че групата няма да вземе участие в нея, стана ясно, че Манижа ще излезе на сцената под руския флаг. С песента „Russian Woman“ тя зае деветото място във финалното класиране.

Албания

Арилена Ара спечели правото да представи Албания на Евровизия 2020, но след отмяната на конкурса RTSH потвърди, че следващия представител на страната ще бъде избран чрез наложилият се като селекция конкурс Festivali i Këngës. За да успее да представи държавата си, Ара трябваше да подаде нова конкурсна песен и да участва във фестивала. След като това не се случи, големият победител и нов представител на Албания стана Анджела Перистери и с песента си „Karma“ достигна до двадесет и първото място в крайното класиране през май.

Финландия

Аксел, който трябваше да представи Финландия през 2020, участва отново в националния финал, обявен от телевизията на страната. На финала на селекцията той и още шест изпълнители и групи вземат участие, а победители излизат момчетата от групата Blind Channel с песента „Dark Side“, а Аксел остава пети. Финландия се класира шеста на Големият финал на Евровизия 2021.

Армения

Може би така и няма да разберем дали арменската национална телевизия е искала да изпрати Атена Манукян на Евровизия 2021. Страната се оттегля от конкурса поради провеждащата се към онзи момент война за Нагорни Карабах. Все още няма информация дали страната ще се завърне за следващото издание в Италия.

Португалия

Елиза, която трябваше да изпее „Medo de sentir“, още през март миналата година обяви, че португалската телевизия няма да я избере вътрешно за представител за 2021. Повече информация относно участието на певицата не е публикувана, но името ѝ отсъстваше от списъка с участници в селекцията на страната. Новите представители на Португалия станаха групата The Black Mamba, а песента „Love Is on My Side“ зае дванадесетото място в класирането, точно под България. Елиза в крайна сметка беше човекът, обявил жури-точките на Португалия във финалът на конкурса.

Германия

След новината за отлагането на Евровизия с една година настъпи тишина от страна на немската телевизия. Чак през есента Бен Долич – вътрешно избран да представи Германия с песента „Violent Thing“, обяви, че не той ще представи страната в Ротердам 2021 подари, по негови думи, поемането на кариерата му в друга посока. И така, Jendrik и „I Don’t Feel Hate“ летяха до Нидерландия, където се класираха на предпоследно място с нула точки от зрителското гласуване.

Франция

Том Леб, който беше първият вътрешно избран участник на Франция от няколко години насам, обяви през лятото на 2020, че няма да се завърне като представител на родината си поради прекалено заетия му график. След провелата се селекция Барбара Прави взе билета за Ротердам и там, заедно с песента си „Voilà“ стана първа подгласничка на Måneskin, оставяйки на 26 точки от победата.

Италия

Както всички гореспоменати държави, Италия също остана вярна на традицията и обяви, че фестивалът Санремо ще определи новия италиански представител. Въпреки че беше едно от спряганите имена в листата на участниците, Диодато, който през 2020 трябваше да представи песента „Fai rumore“ не взе участие в изданието на фестивала през 2021. Там победители излязоха групата Måneskin, които с песента „Zitti e buoni“ станаха и големите победители в Ротердам и заведоха Евровизия в Италия след повече от 30 години.

 

Снимки: ILIA PRUSIKIN; AMPTV

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *