Кой ще спечели Евровизия 2023? (Анализ и Анкета)

Повече от половината песни от тазгодишното издание на конкурса вече са ясни, фаворитите малко по малко се заформят, а прогнозите също. Въпросът е:

Ясен ли е вече победителят на Евровизия 2023?

През последните години ставаме свидетели на все по-точни прогнози от страна на ежегодни евровизионни залози, както и предположенията на различни медии и фенове. Сякаш с всяка година формулата за успех става по-ясна за всички, но и факторите за нея се оказват непредвидими, както и това с какво ще блеснат останалите участници. Разбира се, никой не може да гарантира победата на определена песен, но са налични и голям брой признаци, че една страна се готви за успех.

Наблюдавайки най-очевидната предпоставка, а именно залозите, днес ще разгледаме възможността на десетте държави с най-висок коефициент за победа и причините зад това. Също така, имате възможност да проследите какво е мнението на нашия екип относно шансовете за победа на всеки един от споменатите участници.

10. Франция (2%)

Франция е една от страните с не особено постоянство в конкурса, но затова сме готови на изненади. През година виждаме вътрешни и национални селекции, както и класирания от двете страни на таблицата. Тази година те ще бъдат представени от La Zarra, която грабва със собствен стил и визия. Песента се харесва на повечето фенове, но има опасенията, че ѝ липсва кулминация, която да ѝ помогне да се открои. Клипът на „Evidemment“ определено успява да впечатли със стил и класа, а всички се надяват основната концепция от него да бъде запазена. Нашият екип даде средна оценка 2.3/10 за шансовете на Франция за победа.

9. Италия (2%)

Сред редовните фаворити се нарежда Итaлия, като това е единствената държава, която от 2017 година насам не е пропускала класиране в челната десетка. Италианските песни обикновено са заредени със силни вокали и емоции, които биват представени по достъпен начин за публиката. Тази година Марко Менгони спечели фестивалът „Sanremo“ с баладата „Due Vite“. Самият той е популярен в страната си, а песента звучи възвишено и някак типично по италиански. Това определено се харесва на зрителския вот, а не рядко и на журито. Изпълнението е изчистено, а вокалите на Марко привличат вниманието. Нашият екип даде средна оценка 4.1/10 за шансовете на Италия за победа.

8. Испания (3%)

Бланка Палома участва в испанската селекция „Benidorm Fest“ за втора поредна година и този път грабна победата много убедително. Феновете на конкурса, които подкрепят изпълнителката, се оказаха много. Най-големият ѝ коз ще е това, че със сигурност няма да чуем подобна песен тази година. „Eaea“ се откроява, но може да се окаже прекалено претенциозна и особена за част от журито. Въпреки това, изпълнението, което видяхме от Бланка, несъмнено остава едно от най-интересните за сезона, а вокалите ѝ са невероятни. Нашият екип даде средна оценка 4/10 за шансовете на Испания за победа.

7. Израел (3%)

На седмо място днес се включва Израел, но това е доста обещаващо, имайки се предвид, че дори не сме чули тяхната песен. Изпълнителката Ноа Кирел ще представи страната си с песента „Unicorn“, която предстои да чуем в първите две седмици на март месец. Самата тя е певица, актриса и телевизионен водещ. На едва 21 години трупа голяма фен база, която я прави звезда в Израел. Последните ѝ песни събират милиони гледания по различните платформи, а също така сме чували нейни наистина добри изпълнения на живо, което допринася към надеждите, които хората имат за нейното участие. Отдолу под този текст може да чуете последната ѝ песен. Нашият екип даде средна оценка 4.3/10 за шансовете на Израел за победа.

6. Чехия (4%)

Чехия рядко попада в тези списъци, но тази година убедително се нарежда като един от фаворитите. Песента, която възпява силата на жените и славянската задружност, успява да впечатли с послание, вокали и разнообразните включени езици (чешки, английски, украински и български). Реалистично погледнато, този тип песен трудно би бил представен по обран, но ясен за всички начин, така че да привлече достатъчно гласове. Несъмнено обаче е сред песните с най-голям потенциал и заслужено влиза в днешната класация. Нашият екип даде средна оценка 3.14/10 за шансовете на Чехия за победа.

5. Великобритания (5%)

След миналогодишния успех на Обединеното кралство и фактът, че им предстои домакинство, всички се питат какво са приготвили, залагайки големи надежди. Най-нашумялото предположение е това, че японската певица (израснала в Англия) Рина Сауаяма ще бъде техният кандидат за Евровизия. Самата тя набра много голяма популярност през последните години, а в момента има турне из Европа. Рина е фен на конкурса, а също така публикува съдържание с евровизионни песни, което е възможно да загатва именно потенциалното ѝ участие. Тя е артист с невероятно сценично присъствие и вокали, а отдолу може да чуете една от последните ѝ песни, чийто клип е сниман в България. Нашият екип даде средна оценка 6.3/10 за шансовете на Великобритания за победа.

4. Норвегия (6%)

Норвегия всяка година влага големи старания в своята селекция и участие, а този път са с челната позиция на големите фен фаворити. Те ще бъдат представени от 20-годишната Алесандра с песента „Queen of Kings“, която безепелационно спечели норвежката селекция „Melodi Grand Prix“. Живото изпълнение се оказа повече от убедително, а самата песен се запомня лесно. Към момента тя е най-големият фаворит на феновете, но притесненията са недостатъчна подкрепа от международните журита. Нашият екип даде средна оценка 4/10 за шансовете на Норвегия за победа.

3. Финландия (12%)

Преди няколко дни стана ясно и финландското предложение, което със сигурност ще успее да привлече внимание в Ливърпул. Käärijä и „Cha Cha Cha“ зареждат сцената с настроение, а след изпълнението на човек не му хрумва да се запита какво е трябвало да разбере от посланието, макар и текстът да е на финландски. До момента отзвукът е изключително позитивен, а голям фактор ще се окаже сценичното представяне, което страната ще подготви за Евровизия. Нашият екип даде средна оценка 4.7/10 за шансовете на Финландия за победа.

2. Украйна (16%)

Както знаем, Украйна спечели конкурсът 2022 година, а много от хората вярват, че това ще се случи и тази година. В местната селекция „Vidbir“ победители се оказаха TVORCHI с песента им „Heart of Steel“, които макар и малката сцена, успяха да представят нещо ефектно. От друга страна, Украйна е и сред споменаваните имена, тъй като тази година не получиха възможността да бъдат домакини заради ситуацията с войната. Основната част от Европа в момента подкрепя Украйна (извън конкурса), а това няма как да не окаже влияние и при гласуването. Нашият екип даде средна оценка 4.4/10 за шансовете на Украйна за победа.

1. Швеция (27%)

Както почти всяка година, Швеция е сред големите фаворити за победата. Страната винаги влага големи усилия и средства за своето участие, а националната им селекция „Melodifestivalen“ бива считано за огромно събитие сред местните. Първото място в тазгодишното им издание все още не е ясно, но изглежда сякаш е почти сигурно. Става дума за победителят от Евровизия 2012 – Лорийн, чийто хит „Euphoria“ е една от най-успешните и популярни песни от конкурса. 11 години по-късно, тя ще опита да спечели сърцата на зрителите с песента си „Tattoo“, която ни представя с красиви вокали и интересна сценография. Нашият екип даде средна оценка 8.4/10 за шансовете на Швеция за победа.

Разбира се, не е казано, че някоя от десетте споменати страни ще се окаже тазгодишният победител. Анализът днес бе направен на база евровизионните залози и мнението на нашият екип.

Кой според вас ще спечели Евровизия 2023?

КОМЕНТАРИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *